Wisselkoers opslag bij creditcard

Ga je buiten de eurozone geld opnemen met de creditcard, dan krijg je te maken met een opslag op de wisselkoers van de creditcard. Dit is een toeslag voor het omrekenen van de vreemde valuta naar de euro. Die kosten bij geld opnemen met de creditcard worden doorberekend aan de houder. Deze wisselkoersopslag geldt ook bij afrekenen met de creditcard en bij pinnen met een betaalpas.

Wat is een wisselkoers

Wisselkoersopslag bij creditcard1

Wisselkoersen fluctueren dagelijks.

Een wisselkoers is de prijs van een munteenheid wanneer die is uitgedrukt in een andere valuta. Bijvoorbeeld de waarde van € 1,00 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een wisselkoers staat nooit vast.

De fluctuatie van wisselkoersen wordt veroorzaakt door veranderingen in vraag en aanbod van de valuta. Als er veel vraag is naar de euro, maar het aanbod is laag, dan zal de koers omhoog gaan. Is het aanbod hoger maar de vraag laag, dan daalt de waarde van de valuta.

Waar vind je de wisselkoers voor creditcards?

Op internet kun je zelf de actuele wisselkoers voor creditcards als MasterCard, VISA en American Express nagaan.

Wisselkoers Mastercard: klik hier.

Wisselkoers Visa: klik hier.

Wisselkoers American Express: klik hier.

Wisselkoers opslag bij creditcard

Creditcard maatschappijen rekenen een wisselkoers opslag bij de creditcard om zichzelf te beschermen tegen de fluctuaties van de valuta. Creditcard verstrekkers zoals American Express, Visa en Mastercard schieten geld voor bij elke betaling, maar je lost dit bedrag pas na een maand af. Op dat moment zal de wisselkoers anders zijn dan toen jij het bedrag pinde of afrekende. Daarom geldt een wisselkoers opslag. Het percentage dekt deels het risico en voor de rest is het een winstmarge voor de creditcardmaatschappij.

Wisselkoersopslag-bij-creditcard2

Ook bij creditcardmaatschappijen onderling kunnen de wisselkoersen verschillen.

Lage kosten wisselkoers bij creditcard?

Er zijn creditcardmaatschappijen waar de kosten voor het omrekenen van de wisselkoers bij de creditcard vrij laag zijn. Neem bijvoorbeeld de kosten voor de wisselkoers bij Visa. Die liggen bij de World Card op 2 procent.

De opslag van de wisselkoers bij een Mastercard Classic Card ligt ook op 2 procent. De kosten voor het omrekenen van de wisselkoers bij de American Express Flying Blue Silver creditcard is 2,3 procent.

 

Verschil wisselkoers creditcard en bankpas

Het verschil in wisselkoers bij de creditcard en de bankpas is het tarief. Ook bij het pinnen met een bankpas buiten de eurozone wordt een wisselkoersopslag gerekend. Deze ligt met gemiddeld 1 procent echter lager dan de wisselkoers opslag bij de creditcard. Hiermee liggen de kosten van geld opnemen met een creditcard dus hoger.

Pinnen zonder conversie

Ga je in het buitenland pinnen met de creditcard, dan wordt gevraagd of je akkoord gaat met pinnen zonder conversie of mét. Hier wordt een koers op de creditcard gerekend door de bank waar je gaat pinnen met de creditcard. Het is verstandig om te kiezen voor pinnen zonder conversie omdat je anders zo’n 10 tot 15 procent duurder uit bent met de wisselkoers opslag op de creditcard.

Pinnen met creditcard duurder dan bankpas

Ga je pinnen in het buitenland, dan is dit goedkoper met de bankpas dan met de creditcard. Dit geldt ook voor afrekenen in een winkel of restaurant. Wel is afrekenen met een creditcard of een pinpas goedkoper dan eerst pinnen en dan afrekenen. Dit heeft te maken met de verwerkingskosten van de bank en de wisselkoers opslag.

Daarom is het verstandiger om niet eerst te pinnen maar juist met de creditcard of bankpas direct af te rekenen. Ook contant geld wisselen in Nederland is vrij duur in verhouding tot pinnen of afrekenen in het buitenland.

Wel een creditcard aanvragen

Niet overal kun je in het buitenland pinnen met je bankpas. Er zijn geldautomaten waar de Nederlandse bankpas niet werkt en dan zul je een creditcard nodig hebben. Een creditcard aanvragen is dus sowieso verstandig wanneer je naar het buitenland gaat.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

Photo #1 designed by Freepik

Photo #2 designed by Freepik

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van