Veilig betalen met creditcard op internet

Een creditcard is een van de veiligste betaalmethoden voor producten en diensten op internet. Zowel Mastercards, Visa Cards als American Express Cards hebben tegenwoordig een geheime beveiligingscode naast andere waarborgen tegen creditcardfraude en wanprestatie.

Phishing creditcard2Een voordeel is dat betalingen die je pleegt niet meteen bij je kaartschuld worden bijgeschreven. De creditcardmaatschappij schiet het bedrag in principe voor aan de webwinkel. Na de transactie wordt nog eens nagetrokken of alles goed zit. Je kunt online dus met je creditcard veilig betalen voor je nieuwe 4K televisie, designer schoenen of zonvakantie naar Tenerife.

Verschillende veiligheidsmaatregelen

Wat maakt online betalen met een creditcard veilig en betrouwbaar?

Geheim wachtwoord met 3D Secure:

  • Geheim wachtwoord met 3D Secure: Naast de standaard beveiligingscode creditcard (CVC2, CVV2 of CID code op je pasje) hanteren de creditcardmaatschappijen reeds enkele jaren een extra beveiliging voor betalingen op internet. Bij het afrekenen wordt gevraagd naar een wachtwoord of e-code die jij alleen kent. Bij het doorgeven van dit wachtwoord ben je rechtstreeks in contact met de creditcardmaatschappij. De webwinkel kan het dus niet bekijken. De algemene aanduiding voor deze extra beveiliging is ’3D Secure’. Visa gebruikt voor zijn versie de aanduiding ’ Verified by Visa’, Mastercard gebruikt ’ SecureCode’ en American Express gebruikt ’SafeKey’.

De garantie dat je de spullen waarvoor je online betaalt in goede staat ontvangt is ook een belangrijk aspect van veilig betalen met creditcard. Creditcardmaatschappijen bieden de grootste waarborg op internet.

Screening winkeliers en verzekeringen:

  • Screening webwinkels: Webwinkels die betaling met creditcards accepteren worden vooraf én tussentijds gecontroleerd door de maatschappijen. De screening is veel strenger dan die van andere internationaal geaccepteerde betaalmethoden.
  • Aflevergarantie: Indien een gekocht artikel niet wordt afgeleverd kun je dit aan de creditcardmaatschappij doorgeven. De betaling wordt dan teruggedraaid.
  • Aankoopverzekering: Nagenoeg alle producten die je online met je creditcard betaalt, zijn voor 180 dagen verzekerd tegen beschadiging, verlies of diefstal.

Chip in creditcard voorkomt skimming

Met de invoering van een chip i.p.v. een magneetstrip is de algemene veiligheid van je creditcard verbeterd. Vooral skimmers is de wind uit de zeilen genomen. Bij skimming wordt een klein elektronisch apparaatje in een betaalautomaat of creditcardlezer geplaatst.

Hiermee wordt de magneetstrip van een kaart gescand, waardoor criminelen de gegevens achteraf kunnen uitlezen en opslaan. Met een chip is skimming zo goed als uitgesloten en is je creditcard veilig.

Software zorgt voor veiligheid en beschermt tegen creditcardfraude

Om creditcardfraude tot een minimum te beperken gebruiken de creditcardmaatschappijen geavanceerde software. Het programma beschermd consumenten preventief door alle transacties te beoordelen op onregelmatigheden. Verdachte betalingen, zoals een aankoop vanuit Shanghai terwijl je een uur geleden nog in Barcelona zat, worden door het systeem automatisch ongedaan gemaakt. Hierna wordt meteen contact met je opgenomen. De software houdt je creditcard veilig.

Phishing creditcard1

Neem bij het vermoeden van misbruik of fraude direct contact op met je creditcard maatschappij.

Toch misbruik met creditcard, wat nu?

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen kan het gebeuren dat je creditcardgegevens op de een of andere manier in verkeerde handen terecht komen. Je kunt je kaart ook kwijtraken als je op reis bent of je portemonnee kan worden gestolen. Misbruik kan op ieder moment van de dag telefonisch gemeld worden bij de uitgever van de kaart. Het is kosteloos, waar ter wereld je ook bent. Op jouw verzoek kan de kaart worden geblokkeerd en kunnen bepaalde valse transacties nog ongedaan worden gemaakt.

 

  • Voor MasterCards en Visa Cards gaan meldingen van misbruik via een speciaal nummer van ICS (international Card Services). Lokaal: 020 6600 611, vanuit buitenland: +31 20 6600 611.
  • Voor American Express kan het via American Express Nederland. Lokaal: 020 504 8000, vanuit buitenland: +31 20 504 8000.
  • De grote banken die co-branded creditcards van Visa of Mastercard aanbieden, zoals ABN AMRO, ING, RaboBank en SNS, hebben meestal ook een eigen telefoonnummer voor kaartmisbruik.

Veilig betalen met creditcard op internet en op reis

Voor online winkelen of wanneer je op vakantie bent is een creditkaart de meest geaccepteerde en betrouwbare betaalmethode. Het financieel netwerk van de creditcardmaatschappijen is omvangrijk en is daarom zwaar beveiligd. Als houder van een creditcard van American Express, Mastercard of Visa ben je bovendien altijd goed beschermd en verzekerd tegen misbruik.

Eventuele problemen worden door de maatschappijen verhaald op de dienstverlener waar de onregelmatigheden zich hebben voorgedaan. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker van een webwinkel de kaartgegevens van een klant heeft gebruikt om zelf te shoppen.

Is een creditcard 100% veilig op internet?

Helaas niet. Je zult ook zelf moeten opletten op welke websites je je creditcard wel of niet gebruikt. Bij gerenommeerde bedrijven zit je vrijwel altijd goed. Let bij twijfelgevallen op het logo van Verified by Visa, SecureCode (Mastercard) of SafeKey (American Express) voor de extra beveiligingscode creditcard. Zo kun je vol vertrouwen online betalen en blijft je creditcard veilig en betrouwbaar.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van