Pincode of handtekening bij creditcard betaling

Pincode-of-handtekening-bij-creditcard-betaling2Om veilig af te rekenen met een creditcard bestaan diverse opties. De ene keer wordt een handtekening gezet op de bon en de andere keer wordt een pincode ingetoetst.

Dat de vraag om een pincode of handtekening bij creditcard betaling kan verschillen heeft vaak te maken met de apparatuur in de winkel of het restaurant. Bij betalen met creditcard in het buitenland speelt dit nog weleens een rol.

Wanneer handtekening voor creditcardbetaling?

Wanneer een handtekening voor creditcardbetaling? Wanneer de creditcard geen chip bevat die betalingen en geld opnemen via de pincode mogelijk maakt. In dit geval is de handtekening de verificatie omdat die gecheckt kan worden met de handtekening op de creditcard. Bij betalen met creditcard in het buitenland kan een handtekening uitkomst bieden wanneer de apparatuur de chip in de kaart niet kan uitlezen.

Ontwikkelingen in Nederland

Sinds 2005 wil Europa dat het betalingsverkeer wordt gestandaardiseerd. Dit gebeurt door creditcards te voorzien van een chip en een pincode. Nederland liep daarin lange tijd achter, ook omdat winkeliers meer voorkeur gaven aan betalingen met pinpassen. Het aanpassen van de betaalsystemen op het gebruik van creditcards zou volgens de winkeliers te duur zijn. Ruim tien jaar later is dat wel verbeterd. Bij elke nieuwe creditcard aanvraag wordt tegenwoordig een pas met chip uitgegeven.

Waar betalen met American Express

Toch is het gebruik van een creditcard nog steeds niet helemaal ingeburgerd. Op zo’n 90.000 plekken kan in Nederland worden afgerekend met een creditcard, blijkt uit onderzoek.

Waar betalen met American Express kan bijvoorbeeld lastig zijn, want deze creditcard wordt nog niet overal als betaalwijze geaccepteerd. Bovendien ligt het aantal betalingen met VISA, American Express en MasterCard nog altijd veel lager dan de betalingen met een pinpas.

Wanneer betalen met pincode

Wanneer betalen met pincode? Wanneer de creditcard een moderne betaalchip heeft. Er zijn voor creditcards twee soorten pincodes. Allereerst is er een code die wordt gebruikt bij het opnemen van geld en het afrekenen. Deze code bestaat vaak uit 4 cijfers, net als bij een betaalpas. De code is evenwel niet hetzelfde als die van de pinpas. De creditcardmaatschappij zal altijd een unieke code toewijzen.

CVC-code op creditcards

Naast de standaard pincode voor betalingen met een creditcard, is er ook nog een verificatiecode die wordt gebruikt bij online betalingen. Dit is de CVC code, ofwel card verification code, die 3 cijfers bevat. Bij de meeste creditcards, zoals Visa en MasterCard, staat deze code achterop de pas. Bij American Express staat de code juist voorop.

Pincode of handtekening bij creditcard betaling1Extra verificatie met 3D Secure

Naast pincodes en CVC-codes is er nog een extra manier waarop creditcardbetalingen worden beveiligd. Dat is 3D Secure. Hierbij moet een wachtwoord worden ingevoerd of een geheime vraag worden beantwoord wanneer online betalingen worden gedaan.

Het kan ook zijn, zoals bij ICS creditcards, dat er een extra verificatiecode wordt gevraagd, bijvoorbeeld via een mobiele app of per SMS/email, voordat de betaling is afgerond.

 

Wanneer geen pincode of handtekening bij creditcard betaling?

Bij hele lage bedragen kan het zijn dat geen pincode of handtekening bij creditcard betaling nodig is. Bijvoorbeeld bij kleine bedragen. Een vrij nieuwe vorm waarbij geen pincode of handtekening bij creditcard betaling nodig is, is contactloos betalen met creditcard. Met deze betaalvariant wordt de creditcard tegen het betaalapparaat aangehouden en worden zo bedragen van €25,00 per transactie afgerekend.

Dit maakt betalen niet alleen makkelijker maar zo wordt een creditcard aanvragen ook laagdrempeliger. Bovendien ligt het gebruiksgemak hoger bij contactloos betalen met creditcard omdat het snel gaat.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de andere artikelen in onze kennisdatabank.

Photo designed by Freepik

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van