Wat zijn Flying Blue Experience Points (of XP’s)?

In het oude Flying Blue frequent flyer systeem sprak men over Award Miles, Level Miles en segmenten. In het nieuwe frequent flyer programma van Flying Blue spreekt men simpelweg over gewoon ‘miles’ en ‘Experience Points‘ (of XP’s).

Met miles spaar je voor gratis vluchten of bijvoorbeeld upgrades. Met Flying Blue ‘Experience Points’ of XP’s bouw je de status op die je wenst te verkrijgen binnen het spaarprogramma. 

Het voordeel van deze wijziging is met Experience Points van Flying Blue dat het makkelijker vergelijken is met andere frequent flyer programma’s en dat het duidelijker is waar je nu eigenlijk voor spaart. Dit maakt het eventueel overstappen voor een status match naar een ander frequent flyer programma ook makkelijker. Dat het moeilijker is geworden om een bepaalde status te krijgen binnen Flying Blue werd overigens ook al snel duidelijk. 

Het nieuwe systeem met Flying Blue Experience Points lijkt misschien nog wel het meest op het Avios programma van British Airways, waar men werkt met ‘Tier Points’.

Kwalificeren voor elite status niveaus met XP’s binnen Flying Blue

Om van het laagste niveau (Ivory) binnen Flying Blue een stapje hogerop te komen naar Silver heb je dus Experience Points (XP’s) nodig. Logischerwijs heb je van Silver naar Gold en vervolgens naar Platinum ook weer Flying Blue Experience Points nodig. 

Om de volgende status te bereiken binnen Flying Blue heb je onderstaande hoeveelheid XP’s nodig:

Wat zijn Flying Blue Experience Points of XP-2Silver: 100 Flying Blue Experience Points

Gold: 180 Flying Blue Experience Points

Platinum: 300 Flying Blue Experience Points

Voor de snelle rekenaars; als je denkt dat je met 300 Experience Points van Flying Blue al Platinum status bent, dan moeten we je helaas teleurstellen. Iedere keer als je een level hebt bereikt gaat de teller weer op 0 XP’s. Dus om Platinum te worden moet je 100+180+300 = 580 XP’s sparen. 

Flying Blue Experience Points sparen

Voor elke vlucht ontvang je een vast aantal XP’s, het aantal is dan weer gebaseerd op het type vlucht (in de praktijk de vliegafstand) en de reisklasse. In onderstaande overzicht kan je zien hoeveel XP’s je ontvangt voor welk type vlucht (afstand dus) en in welke klasse. Met het nieuwe systeem is dus ook het onderscheid in tariefklasse vervallen, het gaat nu alleen nog maar om één van de vier klassen aan boord van het toestel. 

Wat zijn Flying Blue Experience Points of XP

Overgang per 1 april 2018

Per saldo is er dus sprake van een devaluatie van de waarde van miles. De omzetdatum van het oude systeem van Flying Blue (met Award Miles en Level Miles) naar het nieuwe systeem (met Exerience Points Flying Blue) is 1 april 2018.

Had je voor die datum 1000 Level Miles in je Flying Blue account dan zijn die ná die datum 5 XP’s waard. Voor segmenten hanteert Flying Blue een omzetratio van 1:7, dus 1 segment in het oude systeem zijn 7 XP’s in het nieuwe systeem. 

Wat zijn Flying Blue Experience Points of XP-3

Gratis Experience Points Flying Blue bij een AMEX creditcard

Je kan ook op een andere manier aan Experience Points Flying Blue te komen zonder te vliegen. Dit is mogelijk door een creditcard van American Express aan te vragen. Flying Blue heeft al jaren een samenwerking met American Express, waarbij je vroeger een bepaalde hoeveelheid Award Miles kreeg voor een bepaalde kaart. Omdat die Award Miles dus zijn vervallen in het nieuwe systeem, ontvang je nu bij een AMEX creditcard Experience Points van Flying Blue. Vraag een gratis creditcard aan. 

Als jij dus in één klap tot wel 60 Experience Points wilt sparen, dan kan je het beste een gratis American Express creditcard aanvragen.

American Express Flying Blue Silver Card

15 Experience Points


30 Experience Points


60 Experience Points

 

 

 

 

 

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen over Flying Blue Experience Points.

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van