Extra kosten creditcard

Extra-kosten-creditcard-PSD2-bEen winkelier mag extra kosten voor creditcard gebruik rekenen. Bij IDEAL betalingen gebeurt dit vaak niet. Wel zit op de hoogte van creditcard kosten een wettelijke beperking.

Toch houden winkels en bedrijven zich hier vaak niet aan. Vanaf 2018 zijn Europese regels van kracht waarmee de creditcard toeslag grotendeels vervalt.

De regels voor extra kosten bij creditcard betaling

Er bestaan in Nederland al regels om extra kosten op creditcard betalingen te mogen rekenen. Die staan in Artikel 6:230k van het Burgelijk Wetboek. Deze regels staan doorbelasten van creditcard kosten in beperkte mate toe. Er zijn een paar voorwaarden. De extra kosten voor een creditcard moeten van tevoren zijn aangegeven en de creditcard kosten mogen nooit hoger zijn dan wat de creditcardmaatschappij aan de winkelier doorberekent.

Voorbeeld:

De creditcardmaatschappij rekent 1,5 procent aan betaalkosten aan winkeliers of bedrijven. Deze toeslag is dan ook het maximale bedrag dat de winkel aan jou mag doorberekenen als surcharge op creditcard betalingen. Dit geldt ook voor de kosten wanneer je met pinpas afrekent. Rekent de bank € 0,20 per pinbetaling? Dan mag de winkelier ook maximaal € 0,20 aan jou doorberekenen.

Creditcard kosten in de praktijk vaak hoger

In de praktijk rekenen bedrijven en winkeliers vaak hogere pin kosten of een surcharge op de creditcard betaling. Dit merk je bijvoorbeeld bij vliegmaatschappijen en reisorganisaties. Het komt voor dat het bedrag voor het doorbelasten van de creditcard kosten uitkomt op € 10 tot € 15.

Vaak kun je alleen met creditcard betalen dus ben je gedwongen deze extra kosten op de creditcard betaling ook te betalen. Hiermee is het geen creditcard toeslag maar meer een verkapte prijsverhoging op vliegtickets. In 2018 gaat dit dus veranderen. Dan gelden Europese regels waardoor het berekenen van extra kosten voor creditcard gebruik aan banden wordt gelegd.

Nieuwe richtlijnen voor kosten van betalen met creditcard

De kosten van betalen met een creditcard van Visa of American Express moeten redelijk zijn en niet meer dan de wettelijke norm voorschrijft. Dit vindt ook de Europese Unie. Daarom werd in 2015 al een Europese richtlijn afgesproken, die in 2018 in gaat. De Payment Service Directive 2, of PSD2 richtlijn. Met de PSD2 richtlijn neemt de EU consumenten in bescherming.

Extra kosten creditcard-PSD2Zo mag de creditcardmaatschappij maximaal 0,3 procent van het aankoopbedrag als kosten doorberekenen aan de winkelier bij betalingen met een particuliere creditcard die is uitgegeven in de EU. Dit betekent dat ondernemers lagere kosten voor creditcard verwerkingen hebben. In Nederland geldt deze norm van 0,3 procent nu al.

De verwachting is dat door de lagere kosten voor creditcard verwerkingen het niet meer nodig zal zijn om extra kosten voor creditcard betalingen door te rekenen aan de consument.

Creditcard aanvragen

Wereldwijd betaal je het makkelijkst met een creditcard van Visa, Mastercard of American Express. Pinnen of afrekenen met een Nederlandse pinpas kan niet overal. Vaak moet je in hotels betalen met de creditcard en kan ook een autohuren in het buitenland niet zonder. Daarom is een creditcard aanvragen verstandig. Zeker nu de creditcard toeslag vervalt. Je kunt zelf vergelijken wat de goedkoopste creditcard is.

Neem bijvoorbeeld een prepaid creditcard. Je stort hier zelf geld op dus betaalt nooit rente over een af te lossen bedrag. Een American Express creditcard zorgt weer voor meer zekerheid bij reizen. Bovendien spaar je hier voor gratis vliegtickets.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

Designed by Freepik

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van