Creditcardnummer

Wat is een creditcardnummer? Elke creditcard heeft een uniek nummer. Dit creditcardnummer is niet willekeurig en heeft een bepaalde betekenis. Zo is het creditcardnummer van een Visa Card, Mastercard of American Express creditcard altijd anders.

Wat is een creditcardnummer?

Je vindt het creditcardnummer aan de voorkant van de kaart. Het creditcardnummer is opgebouwd uit 4 blokken met elk 4 cijfers of 3 blokken met 4, 5 of 6 cijfers. De cijfercombinatie is uniek. Het creditcardnummer vertelt bijvoorbeeld of het een persoonlijke of zakelijke creditcard is. Daarnaast geeft het creditcardnummer aan welke munteenheid de gebruiker standaard gebruikt en hoeveel cijfers het bijbehorende bankrekeningnummer heeft.

Creditcardnummer voorbeeld

Voor de creditcards van de grote bekende creditcardmaatschappijen geldt in alle gevallen een andere samenstelling. Hieronder vind je een creditcardnummer voorbeeld voor de drie bekendste kaarten.

Creditcardnummer Visa

VISA_WorldCardVisa is wereldwijd het meest geaccepteerde betaalmiddel. Je kunt gespreid terugbetalen. Verder krijg je snel je geld terug bij een onjuiste afschrijving. Het Visa creditcard nummer bestaat in principe uit 16 cijfers en soms uit 13. Bij het creditcardnummer van Visa is het eerste cijfer altijd een 4. Dit geeft de creditcardmaatschappij weer. De cijfers 2 tot en met 6 van het Visa creditcard nummer zijn een weergave van het nummer dat hoort bij de financiële waaraan de kaart is gekoppeld.

Dit kan een bank zijn. De cijfers 7 tot en met 12, bij een 13-cijferige kaart, vormen het rekeningnummer van de creditcard. Bij de 16-cijferige creditcard zijn dit de cijfers 7 tot en met 15. Het laatste cijfer van het creditcardnummer is een willekeurig controle nummer. Soms vormen de laatste 4 cijfers controlegetallen.

Creditcardnummer Mastercard

Mastercard_blackNa Visa is Mastercard de meest gebruikte creditcard ter wereld. De twee creditcards zijn qua voorwaarden en gebruiksvriendelijkheid dan ook vrijwel gelijk. Ook met deze creditcard kun je gespreid terugbetalen. Het creditcardnummer van Mastercard heeft 16 cijfers. Het eerste cijfer is altijd een 5 want dit is het kenmerkgetal van de creditcardmaatschappij. De cijfers 2 tot en met 3, 4, 5, of 6 vormen samen het nummer van de financiële instelling waar de kaart bij hoort.

Afhankelijk van hoe lang dit nummer is, vormen de cijfers vanaf 4, 5 of 6 tot en met 15 het rekeningnummer dat bij de creditcard hoort. Dit is niet per se het bankrekeningnummer van de kaarthouder. Het laatste cijfer van de creditcard is een controlenummer. Soms zijn dat de laatste 4 cijfers.

Creditcardnummer American Express (Amex)

American-Express-Silver-Flying-Blue-CardCreditcards van American Express zijn wereldwijd geaccepteerd. Voordeel is dat er geen limiet op zit. Bovendien spaar je met de American Express creditcard Miles. Het creditcardnummer van American Express bestaat uit 15 cijfers. De eerste twee cijfers, 37, vormen altijd het kenmerk van de creditcardmaatschappij. De cijfers 3 en 4 van het nummer zeggen iets over welke creditcard het is en in welke valuta.

De cijfers 5 tot en met 11 vormen het rekeningnummer en 12 tot en met 14 het nummer van de kaart die bij de rekening hoort. Dit is van belang wanneer er meerdere creditcards aan één bankrekening zijn gekoppeld. Het laatste cijfer op plaats 15 is een controlenummer.

Controle creditcardnummer

Er zijn websites waar een creditcardnummer te controleren is. Dit is handig wanneer je iets naar de creditcard van een ander moet overboeken. Ook is het creditcardnummer te controleren via de ANSI standaard. Het American National Standards Institute zorgt ervoor dat het nummer van een creditcard logisch is opgebouwd. Zo is er controle van het creditcardnummer op juistheid. Verder bestaat er een slim algoritme om het creditcardnummer na te rekenen. Dit doe je door het Luhn algoritme toe te passen.

CVC code en vervaldatum creditcard

De juistheid van een creditcardnummer is van belang bij betalingen. Daarnaast heb je altijd de CVC-code en de vervaldatum van de creditcard nodig om betalingen te doen. De vervaldatum staat voorop de creditcard en de CVC beveiligingscode meestal achterop. CVC betekent Card Verification Code. Soms heet dit Card Security Code, of CSC.

Welke creditcards rekenen een lage wisselkoers opslag?

Er zijn creditcardmaatschappijen waar het omrekenen van de wisselkoers redelijk laag is. Zo liggen de omrekenkosten bij de Visa World Card op 2 procent, net als bij de Mastercard Classic Card. Bij een Amex Flying Blue Silver liggen de kosten om de wisselkoers om te rekenen bij creditcard gebruik in het buitenland op 2,3 procent.

Pinnen met bankpas goedkoper

Vaak is pinnen met de bankpas in het buitenland goedkoper dan met de creditcard. Dit geldt ook voor afrekenen. Wel is het weer goedkoper om af te rekenen met de bankpas of creditcard.

Dat die kosten verschillen heeft te maken met de verwerkingskosten per bank en de wisselkoersopslag. Probeer daarom zoveel mogelijk met de bankpas of creditcard af te rekenen in winkels en restaurants in het buitenland. Dit is vaak ook goedkoper dan contant geld wisselen.

Creditcard aanvragen wel verstandig

Het gebruik van de bankpas in het buitenland is dus goedkoper. Toch is het verstandig een creditcard te hebben als je op reis gaat. Heb je er geen, dan kun je een creditcard aanvragen. Er zijn best veel goedkope creditcard vormen. Zo betaal je bij de meeste grote creditcardmaatschappijen pas na een jaar gebruikskosten. Een ander goedkope creditcard is een prepaid kaart, waar je zelf geld op stort. Ook een Amex creditcard is niet duur. In beide gevallen betaal je namelijk nooit rente op de creditcard.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

 

 

 

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van