Creditcard schuld oversluiten en schuldhulpverlening

Rente-op-creditcard1Een opgebouwde creditcard schuld is vaak een lastige schuld. Door de hoge rente en onregelmatige aflossing kan een negatief saldo lang aanhouden. Dit zorgt voor een constante druk op je budget, ook wanneer de schuld maar enkele duizenden euro’s bedraagt (vanwege de bestedingslimiet van de kaart). Oversluiten van de schuld is een slimme oplossing.

Creditcard schuld oversluiten

De schuld van je creditcard oversluiten is een handige methode om de schuld sneller weg te werken. Veel banken bieden deze optie aan. Bij oversluiten wordt het negatief saldo van de kaart omgezet in een persoonlijke lening. Dit levert je een aantal voordelen op:

Minder rente betalen:

  • Een creditcard lening is een dure lening. De rente is meestal 14 procent (op jaarbasis) en wordt elke maand toegevoegd aan je schuld. Bij een persoonlijke lening schommelt de rente rond de 6 procent per jaar.

Overzichtelijke aflossing:

  • Een persoonlijke lening heeft een vaste maandelijkse aflossing. Een vast bedrag kun je makkelijker in je budget incalculeren.

Looptijd zelf aangeven:

  • Door de looptijd van de persoonlijke lening langer of korter te laten maken kun je bepalen welk bedrag je elke maand aflost.

Oude schulden aflossen met een nieuwe lening klinkt als het ene gat met het andere dichten. Maar bij een creditcardschuld bespaar je hiermee een heleboel geld. En, je bent ervan verzekerd dat je na een bepaalde periode van de schuld af bent.

Creditcard zonder inkomen1

Geen geld meer? Sluit je creditcardschuld over!

Oversluiten creditcardschuld van je eigen bank

Een creditcard oversluiten verloopt eenvoudig wanneer de kaart door je huisbank aan jou verstrekt is. Heb je bijvoorbeeld een negatief saldo op je ING creditcard, dan kun je deze schuld makkelijk bij de ING laten oversluiten. Als de persoonlijke lening die je aanvraagt hetzelfde bedrag is als de creditcard schuld wordt de aanvraag bijna altijd goedgekeurd.

Oversluiten creditcardschuld van ander bedrijf

Banken zijn vaak ook bereid om een creditcard schuld die je bij een ander bedrijf hebt te oversluiten. Heb je bijvoorbeeld een negatief saldo op een Visa Gold Card die door ICS aan jou verstrekt is, dan kun je deze schuld bij je huisbank laten oversluiten. De bank geeft je een persoonlijke lening waarmee de creditcard schuld bij ICS wordt afbetaald. De bank zal wel eerst een BKR-toetsing uitvoeren om je kredietwaardigheid vast te stellen.

Schuldhulpverlening

Wanneer het niet lukt om een creditcard schuld te oversluiten, kun je een beroep doen op schuldhulpverlening. Een schuldhulpverlener zal je dan bijstaan om van de creditcard schuld af te komen. In eerste instantie zal in samenspraak met de schuldeiser (de uitgever van de creditcard) naar een oplossing worden gezocht. Dit wordt het minnelijke traject genoemd.

Pas wanneer blijkt dat er hiervoor geen mogelijkheden zijn, kun je als schuldenaar in aanmerking komen voor het wettelijke hulpverleningstraject. Bij dit traject moet je in een periode van drie jaar zoveel als mogelijk van de creditcard schuld aflossen. Het resterend deel van de creditcard schuld kwijtschelden kan hierna volgen.

Het is echter verstandig om het niet zover te laten komen. Bij het wettelijke hulpverleningstraject krijgt de schuldhulpverlener volledige controle over je salaris.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

 

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van