Creditcard reisverzekering

De wereld wordt met de dag kleiner en dat hebben ook creditcardmaatschappijen goed opgemerkt. Lang niet allemaal doen ze het, maar heel wat maatschappijen bieden een zogenaamde creditcard verzekering.

Verzekeringen van American Express creditcards3

Op veel creditcards is tegenwoordig een reisverzekering inbegrepen.

Een creditcard reisverzekering is een aanvullende verzekering die bijvoorbeeld tussenkomt bij hulpverlening of reisongevallen. Het zijn vooral zakelijke creditcards die zo’n (reis)verzekering hebben.

Voorbeelden van creditcards die ook een goede reisverzekering hebben zijn de reisverzekeringen van Visa creditcards (bijvoorbeeld de VISA World Card Platinum), de Mastercards en de American Express reisverzekering (American Express Platinum en Gold creditcard). Deze creditcards zijn over het algemeen een beetje duurder dan andere creditcards, maar dat valt door de gekoppelde reisverzekering goed te verklaren.

Is een verzekering via creditcard verstandig?

Wanneer je een verzekering hebt via jouw creditcard, hangt daar vaak de voorwaarde aan vast dat je jouw buitenlandse reis ook via die kredietkaart moet bekostigen. Wat die reisverzekering exact dekt? Dat hangt uiteraard af van kredietkaart tot kredietkaart en vraagt het nodige vergelijkingswerk. Over het algemeen omvat de reisverzekering wel volgende dekkingen:

  • Reisongevallenverzekering: deze komt tussen bij zogenaamde reisongevallen en kent een maximaal bedrag toe bij blijvende invaliditeit of overlijden – alhoewel dat laatste niet bij iedere creditcard het geval is;
  • Hulpverleningsverzekering: deze verzekering komt tussen in de kosten van ongevallen in het buitenland, zoals geneeskundige behandeling, de terugkeer naar Nederland en medicijnen. Belangrijk, want de ziektekosten durven in het buitenland nogal eens de pan uit swingen;
  • Vluchtvertragings verzekering: deze verzekering kent een vergoeding toe indien jouw vlucht een voldoende grote vertraging heeft opgelopen. Die vergoeding moet volstaan om een hotel te betalen of de wachttijd met een gezellig hapje of een drankje in te vullen;
  • Bagage vertragingsverzekering: deze verzekering kent een vergoeding toe indien de bagage een aantal uren of dagen vertraging oploopt.

Weet verder dat deze creditcard reisverzekering geen vervanger is van de standaard reisverzekering maar eerder als een aanvullende verzekering moet gezien worden. Ook als je al een reisverzekering hebt, bijvoorbeeld een ABN AMRO reisverzekering, loont het de moeite om ze onderling te vergelijken om dubbele (of geen) dekking te voorkomen.

Ter illustratie: bij reisongevallen komt een aanvullende reisverzekering, zoals de ABN AMRO reisverzekering bijvoorbeeld tussen tot maximaal € 75.000 in het geval van een overlijden.

Bij een creditcard verzekering, zoals bijvoorbeeld de American Express reisverzekering of de reisverzekering van de VISA creditcard, is dat veel beperkter of is er soms zelfs helemaal geen uitkering. Hier zal de creditcard verzekering in combinatie met een andere verzekering dus noodzakelijk zijn.

 

Een handige verzekering, maar niet alleen voordelen

Mensen zien een creditcard verzekering altijd als een groot voordeel, aangezien deze “gratis” is inbegrepen. Niets is echter minder waar. Zelden is iets écht gratis. Door het gebruik van bijvoorbeeld een American Express Platinum kredietcard betaal je al gewoon voor die AMEX reisverzekering. Vaak zitten die kosten verscholen in hogere gebruikstarieven en rentes. Bij een AMEX reisverzekering is het dan ook moeilijk om in te schatten hoeveel zo’n reisverzekering jou nu exact kost.

Een ANB AMRO reisverzekering is dan veel transparanter: je weet steeds hoeveel je moet betalen en wat je zal krijgen. Bij sommige creditcardmaatschappijen pakt men het trouwens nog anders aan: daar is de reisverzekering gratis – maar dan enkel in het eerste jaar…

Creditcard-reisverzekering

Veel creditcards hebben een vluchtvertragingsverzekering.

Ook de dekkingsgraad is niet altijd gelijkwaardig. Dat toonden we ook al aan indien we het hadden over het overlijden (reisongeval) bij een reisverzekering American Express. Vooral de duurdere creditcards zullen over een goede reisverzekering beschikken, maar in het andere geval is een aanvullende reisverzekering nog steeds noodzakelijk.

Weet ook dat er heel wat voorwaarden verbonden zijn aan deze creditcard verzekering, zoals bijvoorbeeld de betaling met de kredietkaart opdat de reisverzekering American Express zou uitbetalen. Alleen hopen op de creditcard verzekering van jouw kaartmaatschappij zouden we met andere woorden nooit aanraden.

Een aanvullende reisverzekering blijft aangewezen. Alleen een kredietkaart nemen omwille van die reisverzekering is ook geen strak idee: de keuze voor een kredietkaart dient steeds af te hangen van het aansluitende totaalpakket.

Aanvragen creditcard met reisverzekering?

Dat creditcardmaatschappijen een reisverzekering aanbieden is uiteraard historisch gegroeid. Creditcards worden nu eenmaal veel gebruikt in het buitenland omdat ze gewoon eenvoudig zijn. American Express heeft bijvoorbeeld zijn dienstverlening echt op reizigers toegespitst, waarbij de verzekeringen van de gold- en platinumkaarten er zeker mogen wezen. Ook het sparen van miles kan op dat vlak zeker interessant zijn. 

Toch zijn ze zeker niet de goedkoopste kredietkaarten en is het belangrijk om voor jezelf de afweging te maken: kan de toegevoegde meerwaarde van de miles en de creditcard verzekering de iets hogere kaartbijdrage relativeren? Trek je zelden naar het buitenland, dan zal het antwoord waarschijnlijk negatief zijn.

Ben je zelden in Nederland te vinden? Dan kan het wel weer interessant zijn. Tot slot: twijfel je over de dekking van de kredietkaart verzekering? Ga dan eerst eens langs bij een professionele verzekeraar, hij zal je uitgebreid van info voorzien.

Photos via Flickr.com under Creative Commons License

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van