Creditcard opzeggen

creditcard-opzeggen

Met het opzeggen van je creditcard, kan je veel geld besparen.

In principe kun je iedere creditcard opzeggen zodra je er geen gebruik meer van wilt maken. Het geldt voor de door creditcardmaatschappijen uitgegeven Visa Card creditcards, MasterCard creditcards en American Express creditcards en ook voor de zogenoemde co-branded creditcards, zoals de ING Card, ANWB Card en Bijenkorf Card.

De voorwaarden kunnen enigszins verschillen per aanbieder en per kaart, maar over het algemeen is het opzeggen van je creditcard een eenvoudig proces. Bij sommige aanbieders kan het zelfs online binnen enkele minuten.

Verwacht bij een opzegging dat de kaartverstrekker je een mooie aanbieding zal doen om je als klant te behouden. Dit kan zijn in de vorm van extra korting op de jaarbijdrage, meer promoties, een bundel airmiles of een leuk cadeau. Hier is niets mis mee. Je bent geheel vrij om te bepalen als je wel of niet op de aanbieding ingaat.

Gratis creditcard binnen een jaar opzeggen

Je kunt iedere creditcard binnen een jaar opzeggen, dus ook een kaart waarvoor de bijdrage het eerste jaar gratis is. De aanbieder zal achteraf geen jaarbijdrage in rekening brengen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde promoties kunnen vervallen indien je een gratis creditcard al na enkele weken of maanden opzegt. 

Je kunt bijvoorbeeld het welkomstgeschenk kwijtraken of opgespaarde punten verliezen. Lees hiervoor de actievoorwaarden goed na. Als je het eerste jaar toch niets hoeft te betalen voor je creditkaart, is het verstandig om te wachten met opzeggen totdat het jaar voorbij is.

Hoe MasterCard opzeggen?

In Nederland is International Card Services de officiële vertegenwoordiger van MasterCard. Elke door ICS uitgegeven MasterCard creditcard kun je telefonisch opzeggen (servicedesk: 020 – 660 0002) of per brief opzeggen (International Card Services BV, Postbus 23225, 1100 DS Diemen).

  • Voor een consumenten creditkaart of zakelijke creditcard van MasterCard opzeggen geldt een opzegtermijn van één maand .
  • Je krijgt een deel van je jaarbijdrage terug, aangezien deze vooruit wordt betaald. De korting bij opzeggen creditcard is afhankelijk van de ingangsdatum van de jaarbijdrage en de datum van opzegging. Het wordt naar rato berekend.
  • Je ontvangt een bevestigingsbrief over de beëindiging van de overeenkomst en tot wanneer je de kaart kunt gebruiken.

Hoe VISA creditcard opzeggen?

Elke door International Card Services (ICS) uitgegeven Visa creditcard kun je telefonisch opzeggen (servicedesk: 020 – 660 0001) of per brief opzeggen. De voorwaarden voor Visa creditcard opzeggen zijn hetzelfde als voor MasterCard creditcards (zie hierboven).

Hoe American Express opzeggen?

Elke door American Express Nederland uitgegeven American Express creditcard kun je telefonisch opzeggen (Ledenservice: 020 – 504 8000) of schriftelijk opzeggen:

(American Express Services Europe Ltd, t.a.v. Ledenservice, Postbus 7319, 1007 JH Amsterdam). Online opzeggen is eveneens mogelijk, maar in dat geval zal je je volledige account bij American Express Nederland moeten opzeggen.

  • Voor een consumenten creditcard of zakelijke creditcard van American Express opzeggen geldt een opzegtermijn van 30 dagen.
  • Korting bij opzeggen creditcard verschilt per kaart. Bekijk hiervoor de algemene voorwaarden.
  • Je ontvangt een bevestigingsbrief met alle relevante informative over de opzegging.

Opzeggen andere creditcard?

Je Bijenkorf creditcard opzeggen, ABN AMRO creditcard opzeggen, ING creditcard opzeggen of Rabobank creditcard opzeggen gaat eveneens gemakkelijk. Co-branded creditcards dien je bij de instelling die de kaart aan jou verstrekt heeft op te zeggen. Voor enkele van de meest gekozen creditcards (co-branded) vermelden we de opties:

  • Bijenkorf creditcard opzeggen: telefonisch via servicedesk 020 660 0788.
  • ABN AMRO creditcard opzeggen: telefonisch via servicedesk 020 – 660 0123 of online via de ABN AMRO website.
  • ING creditcard opzeggen: online via de ING website.
  • Rabobank creditcard opzeggen: online via de Rabobank website.

Bij co-branded creditcards komen de voorwaarden voor opzeggen meestal redelijk overeen met die van de officiële vertegenwoordigers van de creditcardmaatschappijen, ICS (MasterCard en Visa) en American Express Nederland. Sommige banken bieden hun creditcards binnen een financieel pakket aan, bijvoorbeeld het Rabobank Riant Pakket. Om een specifieke creditcard op te zeggen zul je vaak het volledig pakket moeten opzeggen.

Creditcard aanvragen gelukt, maar toch spijt?

Bij het online aanvragen van een creditcard kunnen consumenten binnen de EU zich beroepen op een 14 dagen retour regeling. Het betekent dat nadat je aanvraag is goedgekeurd je nog twee weken de tijd hebt om je te bedenken. Misschien vindt je de kaart achteraf toch overbodig of ben je inmiddels een goedkopere creditcard tegengekomen. Door een toegewezen creditcard binnen 14 dagen op te zeggen voorkom je dat er kosten in rekening mogen worden gebracht. Indien je de jaarbijdrage reeds betaald hebt, zul je deze volledig retour moeten krijgen.

Zoals gezegd geldt de EU-regeling alleen voor online aanvragen en niet voor creditcards die je op kantoor bij een bank, warenhuis of creditcardmaatschappij hebt aangevraagd. In de praktijk blijkt gelukkig dat aanbieders van creditcards niet moeilijk doen bij een snelle bedenking. Indien je nog voordat je de kaart gebruikt hebt opzegt, zullen ze je in de meeste gevallen geen kosten aanrekenen.

Wil je meer informatie over creditcards aanvragen of andere achtergrondinformatie? Kijk dan in onze kennisdatabank.

 

Photo designed by Freepik

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van