BKR Notering creditcard

Prepaid creditcard met BKR registratieWat doet het BKR Tiel?

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om elke lening die ze verstrekken te registeren. Dit gebeurt sinds 1965 bij de Stichting Bureau Krediet Registratie, of BKR Tiel. Elke vorm van kredietverstrekking, denk aan een doorlopend krediet, het aanvragen van een creditcard, maar tegenwoordig bijvoorbeeld ook een mobiele telefoon abonnement, wordt geregistreerd bij het BKR, dat overigens niet beslist over deze aanvragen want dat doet de kredietverstrekker.

Geen straf maar voorzorgsmaatregel

Een BKR creditcard registratie of een registratie voor een lening of telefoonabonnement is geen sanctie, maar een hulpmiddel om te voorkomen dat consumenten in de financiële problemen komen. Met dit registratie systeem kunnen kredietverstrekkers toetsen of ze een lening toe moeten kennen of creditcard aanvragen goed moeten keuren. Financiële instellingen voldoen hiermee gedeeltelijk aan hun zorgplicht. Er zijn 8,5 miljoen mensen met een registratie bij het BKR, waarbij het betaalgedrag van ruim 90 procent van de mensen in orde is.

Waarom een BKR registratie?

Een BKR registratie bij creditcard aanvragen kan voor de creditcardmaatschappij een belemmering zijn. Als er een registratie bestaat, dan kan de kredietverstrekker daarover informatie inzien. Is er een betalingsachterstand of zijn er bijzonderheden over een eerder afgesloten krediet? Dan kan de maatschappij besluiten om de aanvraag voor een creditcard af te wijzen. De informatie in het BKR register tevens ook beschikbaar voor de consument zelf. Je kunt dus je eigen gegevens inzien die het BKR over je deelt met financiële instellingen. 

Belang van de BKR registratie

Het belang van de registratie is vooral voor het verbeteren van de financiële dienstverlening. Iemand met een registratie bij het BKR en een betalingsachterstand doet er mogelijk niet verstandig aan om nog meer (mogelijkheden tot) krediet af te sluiten. De rol van een creditcardmaatschappij kan dus zijn om de consument hierin tegen zichzelf in bescherming te nemen, door bijvoorbeeld een creditcard niet toe te kennen.

BKR-Notering-creditcard

Ook met een negatieve BKR-registratie is het mogelijk om een creditcard aan te vragen.

Registratie BKR meestal zonder problemen

Een BKR notering creditcard verloopt in de meeste gevallen zonder problemen. Zoals het BKR zelf zegt: meer dan 90 procent van de registraties laat een normaal betaalbedrag zien, met consumenten die op tijd de termijnbedragen betalen voor de afgesloten lening, de telefoon bij het mobiele abonnement of de betaalverplichting op de creditcard.

Wanneer negatieve BKR registratie

Een BKR notering creditcard verandert pas in een negatieve BKR registratie wanneer de termijnbedragen op een lening of krediet niet op tijd worden betaald. In eerste instantie zal een creditcardmaatschappij of mobiele provider dan betalingsherinneringen en aanmaningen sturen. Als je daar vervolgens niet op reageert, dan is het verplicht om een zogenoemde Achterstandsmelding te doen bij het BKR. Hier krijg je als consument van tevoren bericht over. Met deze vooraankondiging heeft iemand met een BKR notering creditcard een laatste kans om een negatieve registratie te voorkomen.

 

Registratie BKR verwijderen

Een registratie bij het BKR blijft nog vijf jaar zichtbaar na het beëindigen van een kredietcontract, ook wanneer de lening of het krediet netjes is afgelost. Bij de Geschillencommissie kan een consument vragen om een verwijdering van de registratie, of een negatieve registratie bij het BKR. Let dus goed op wanneer je bijna in de problemen komt. Ook na het opzeggen van de creditcard blijf je nog enige tijd geregistreerd staan bij het BKR.

Een creditcard met BKR registratie aanvragen

Met een BKR notering een creditcard aanvragen kan best vervelend zijn. De (negatieve) registratie vijf jaar blijft staan en is van invloed op nieuwe kredietaanvragen. Dit zijn ook banken en hypotheekverstrekkers. Een creditcardmaatschappij of kredietverstrekker kan beslissen op basis van oude informatie uit het BKR register om geen nieuwe creditcard uit te geven, of een bank kan het besluit nemen een hypotheek aanvraag af te wijzen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere opties om een creditcard aan te vragen. Een alternatief is om te kijken naar prepaid creditcards. Bijna alle grote creditcardmaatschappijen bieden dergelijke prepaid creditcards tegenwoordig aan. Een prepaid creditcard is een creditcard zonder BKR check.

Voordeel prepaid creditcard

Een prepaid creditcard is een alternatief van de reguliere creditcard en handig wanneer je een negatieve BKR registratie hebt. Een dergelijke kaart biedt alle voordelen van een gewone creditcard, zoals makkelijk betalen in het buitenland. Om een prepaid creditcard te gebruiken dien je eerst zelf geld op de creditcard te storten. Wil je de goedkoopste creditcard aanvragen ? Of zoek je meer informatie over creditcards? Bekijk dan de informatie pagina

Photo designed by Freepik

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van