AMEX reisverzekering: wat moet je weten voor je op vakantie gaat?

Creditcardmaatschappij American Express biedt op haar Gold en Platinum kaarten een reis- en annuleringsverzekering aan waarmee u met een gerust hart op reis kunt gaan. Op de lagere kaarten van AMEX zijn bovenstaande verzekeringen niet inbegrepen, maar ontvangt u dan weer wel een reis ongemakken verzekering.

Verzekeringen van American Express creditcards3

Op veel creditcards is tegenwoordig een reisverzekering inbegrepen.

Deze reis ongemakken verzekering is expliciet géén reisverzekering, maar puur een verzekering voor als uw bagage en/of uw vlucht vertraagd is. Hiermee kunt u voor dit ongemak compensatie claimen via de creditcard. U dient wel minstens vier uur vertraagd te zijn voordat u kunt claimen bij de verzekeraar van AMEX.

American Express heeft de reis- en annuleringsverzekeringen ondergebracht bij verzekeraar IP-Assistance, wat weer een dochter is van AXA Insurance.

Als u door onvoorziene omstandigheden iets moet claimen bij American Express dan wordt u vanzelf doorgeschakeld en geholpen door een schadebehandelaar van de verzekeraar.

De kleine lettertjes uitvergroot

Zoals bij veel financiële producten zijn ook bij de reis- en annuleringsverzekering een aantal kleine lettertjes die gevolgen kunnen hebben als zich hier niet aan houdt.

De belangrijkste voorwaarden om van de dekking gebruik te kunnen maken, is het feit dat u uw reis heeft betaald met de American Express creditcard. Nu is dit bij het aanschaffen van Air France-KLM tickets geen probleem want KLM accepteert uiteraard American Express betalingen.

Maar ook als u (online) bij een reisorganisatie uw reis reserveert, die geen American Express betalingen accepteert, dan bent u gedekt. U moet het boeken van de reis overigens vooraf wel melden aan American Express, wilt u op vakantie voldoende dekking hebben onder de reisverzekering.

Verzekerd met een eigen vervoer reis

Zelfs als u bijvoorbeeld op wintersportvakantie gaat met uw eigen auto en u verblijft in een familie-pension in Oostenrijk (waar men niet eens een pinapparaat heeft), dan kunt u alsnog in aanmerking komen voor de dekking onder de reisverzekering. U wordt dan geacht om onderweg minstens één betaling te hebben gedaan waarmee u kunt aantonen dat u op reis was. Dit kunt u heel makkelijk doen door onderweg in Duitsland minstens één keer te tanken en af te rekenen met uw American Express kaart.

Shell tankstations accepteert American Express Creditcards2

Bij een ‘eigen vervoer’ reis adviseren wij om onderweg minstens één keer af te rekenen met je AMEX creditcard.

Wanneer u met eigen vervoer reist heeft u natuurlijk geen annulerings-factuur van uw reis, maar zo’n annulerings-factuur krijg u meestal wel van uw hotel (via Booking.com bijvoorbeeld) of via uw verhuurder (via AirBnB.com). Ook deze factuur kunt u dan bij de AMEX-annuleringsverzekering indienen.

In het uitzonderlijke geval dat u onderweg geen enkel tankstation kunt vinden die American Express accepteert, zorg dan dat u op de kassabon een stempel laat zetten van het tankstation en laat erbij schrijven “No Amex” of “No Amex accepted”. Zo komt u alsnog in aanmerking voor dekking onder de reisverzekering.

Verzekerd na een kaart-upgrade?

Als u een AMEX Entry, Blue of Silver creditcard heeft en besluit te upgraden naar een Gold kaart, dan bent u toch verzekerd onder de nieuwe reisverzekering. Dit geldt ook als je de kaart nog niet fysiek in bezit hebt.

Een voorbeeld:

U boekt op 1 februari een KLM ticket en deze heeft u ook afgerekend met uw ‘lagere’ AMEX creditcard, bijvoorbeeld de Flying Blue Silver creditcard. De vluchtdatum is 1 april, maar op 1 maart besluit u om uw kaart te upgraden naar Gold. De verwerking van de aanvraag neemt meestal zo’n 10 werkdagen in beslag, maar zodra in uw online American Express account uw kaart is aangepast naar Gold (of hoger), dan bent u in dit geval óók verzekerd voor uw reis van 1 april.

Verzekerd in Nederland?

Veel reisverzekeringen sluiten dekking voor een verblijf in Nederland uit, maar met de reis- en annuleringsverzekering van American Express heeft u ook in eigen land gewoon dekking, mocht u op vakantie zijn.

Gaat u een ‘weekendje weg’ in Nederland, bijvoorbeeld naar de Wadden of een weekendje Maastricht, ook dán bent u gedekt met American Express. Zelfs als de hotelier geen AMEX accepteert. Zorg er in dit geval wel voor dat u een screenshot van betaalpagina van de website van uw hotel kunt overleggen waar duidelijk uit blijkt dat AMEX niet tot de betaalmogelijkheden behoort.

Betaal ten minste één keer uw boodschappen bij bijvoorbeeld Jumbo supermarkten.

Verblijft u met vrienden in een AirBnB en heeft iemand anders die rekening betaald en/of verblijft u gratis in een vakantiehuisje in Nederland van een kennis, ook dán bent u verzekerd via American Express. Net als in het bovenstaande wintersportvoorbeeld, moet u wel kunnen aantonen dat u minstens één keer in de buurt van uw verblijf met uw American Express creditcard heeft betaald.

Betalen met American Express kan bij een tankstation in de buurt, een restaurant of bij één van de vele Jumbo-supermarkten die tegenwoordig ook AMEX accepteren.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van