American Express creditcard in het dagelijks leven

American Express creditcard in het dagelijks leven
Blog American Express

Tips om zoveel mogelijk Flying Blue miles te sparen met de AMEX creditcard

Coverfoto: Flickr.com under Creative Commons License

Om uiteindelijk je zuur verdiende Air France-KLM Flying Blue frequent flyer miles te kunnen besteden aan een intercontinentale Business Class vlucht, zal je wel moeten zorgen dat je snel en veel van die miles gaat sparen. In beginsel kan dit op twee manieren:

1. Veel vliegen met KLM (en partners). En dan ook nog de duurste tickets.

2. Zoveel mogelijk miles sparen met uitgaven in het dagelijks leven via de Flying Blue creditcard van American Express.

Hieronder hebben we een aantal, soms voor de hand liggende, tips op een rijtje gezet waardoor je optimaal Flying Blue miles kan sparen bij dagelijks gebruik.

Lijst met tips om meer Flying Blue miles te sparen met AMEX

 

1. Neem een American Express Flying Blue creditcard

Je kan sparen wat je wilt, maar als je geen American Express Flying Blue creditcard hebt, dan kom je nooit ergens. Vraag dus hier je AMEX FB creditcard aan en begin direct met sparen! Nog voordat je ook maar € 1 hebt uitgegeven krijg al tot 20.000 Flying Blue miles als aanvraagbonus. De hoogte van de miles is afhankelijk van welke creditcard je afneemt.

2. Vlieg met KLM en partners

Als je gaat vliegen, vlieg dan met KLM en partner-airlines én betaal je ticket met je AMEX Flying Blue creditcard. Je krijgt dan namelijk dubbele miles. Miles voor het feit dat je met je AMEX creditcard het ticket afrekent, maar óók nog eens miles op de afstand die je vliegt.

KLM accepteert American Express Creditcards2Een paar tips voor het kopen van een vliegticket voor miles optimalisatie; Vlieg je met KLM en partners, let dan op de tariefklasse die je boekt. Alleen al in Economy Class zijn soms wel 15 verschillende tariefklassen met de daaraan verbonden tariefvoorwaarden. Hoe goedkoper het tarief, hoe minder miles je krijgt. Stel, je vliegt een afstand van 1000 mijl, dan krijg je normaliter 1000 miles. Maar heb je het goedkoopste tarief, bijvoorbeeld de Q-klasse, dan krijg je maar 25% van die 1000 mijl, dus slechts 250 miles. Het kan dus lonen om te kijken of je nét iets meer te betalen voor je ticket, waardoor je nét in een hogere tariefklasse komt, waardoor je wél de maximale miles toegewezen krijgt.

Vlieg je niet met KLM en partners maar met een andere airline, omdat deze tickets veel goedkoper zijn dan de KLM tickets, dan zou je wel een dief van je eigen portemonnee zijn als je met KLM zou vliegen. Onze vuistregel; is je ticket met een andere airline € 100 goedkoper dan KLM, neem dan gewoon het ticket af bij die andere airline maar betaal het ticket dan wel op zijn minst met je American Express creditcard.

Vaak moet je een kleine toeslag betalen als je met American Express wilt betalen, IDeal is meestal gratis, maar die € 10 extra die je aan deze toeslag kwijt bent, weegt bijna altijd op tegen de miles die je vervolgens spaart met je AMEX creditcard.

En last but not least; vlieg om! Je kan bijvoorbeeld direct met KLM de route Amsterdam-Bangkok vliegen, maar waarom niet met een kleine omweg? Uit onderstaande route blijkt dat Amsterdam-Bangkok direct 5728 miles oplevert, maar vlieg je met een overstap in Abu Dhabi; 6319 miles. Dat zijn toch bijna 600 miles meer!

Maximaal Flying Blue miles te sparen met de American Express creditcard2  Maximaal Flying Blue miles te sparen met de American Express creditcard3

3. Dagelijkse boodschappen en vaste lasten

Bij de Albert Heijn is het helaas niet mogelijk, maar bij de supermarkten van Jumbo is het mogelijk om met creditcards te betalen. Bij de meeste Jumbo supermarkten wordt zelfs American Express geaccepteerd. Per gezin ben je per maand toch al snel voor € 500 aan boodschappen kwijt. Dat is € 6000 op jaarbasis. Als je deze bedragen met je AMEX kaart afrekent i.p.v. met je pinpas, levert dit ook weer 6000 extra miles op.

Jumbo Supermarkten accepteert American Express Creditcards2

Bij de meeste Jumbo supermarkten kan je met AMEX betalen.

Maar denk ook eens aan je andere vaste lasten zoals brandstof bij een deze tankstations, of als je met het OV reist, het opwaarderen van je OV-kaart. Ook deze kosten kan je via je American Express Flying Blue creditcard laten lopen.

Daarnaast moet je natuurlijk gewoon overal proberen om met je creditcard te betalen, ook als de medewerker in kwestie zegt dat dit niet kan. Vaak is de medewerker van de winkel een ‘zaterdaghulp’ en weet niet welke afspraken er met de Payment Service Provider van de pinautomaat zijn gemaakt. Soms zal men zeggen dat creditcards wél worden geaccepteerd, maar met uitzondering van de AMEX kaart. Dit komt door het feit dat AMEX aan winkeliers een relatief hoge vergoeding vraagt t.o.v. MasterCard en Visa. Maar vaak worden toch alle creditcards geaccepteerd, maar zegt de winkelier dat hij geen AMEX accepteert. Hou je gewoon van de domme en probeer gewoon te betalen met je AMEX kaart, bij weigering van de pinautomaat kan je altijd nog met een andere kaart of gewoon per pin betalen.

4. Koppel je ‘subcriptions’

Netflix, Spotify, of eigenlijk vrijwel alle (online) abonnementen kan je via je American Express creditcard laten lopen. Netflix zal met € 120 per jaar geen zoden aan de dijk zetten, maar elke euro telt mee.

5. Betaal via PayPal

Tips om zoveel mogelijk Flying Blue miles te sparen met de AMEX creditcard4Koop je iets online, dan zal altijd IDeal, Mastercard en Visa als betaalmogelijkheid worden gegeven. Soms ontbreekt American Express vanwege de eerder hierboven beschreven redenen. Maar als derde mogelijkheid zie je vaak het PayPal logo. Koppel je American Express kaart aan je PayPal-account en reken dus gewoon af met PayPal. Hieraan zijn geen extra transactiekosten verbonden, maar uiteindelijk betaal je dus wél met AMEX.

6. Schiet betalingen voor en laat je terugbetalen

Je hoeft geen barmhartige samaritaan te zijn, maar overweeg om grote bedragen voor te schieten. Ben je bijvoorbeeld met een gezelschap uit eten en is de rekening € 400 met 4 personen, betaal dan dit bonnetje met je American Express kaart en vraag later je gezelschap om via de ABN Amro app ‘Tikkie’ jou terug te betalen. Dit is handiger voor de restaurant eigenaar, je vrienden, maar vooral voor jou! Voorwaarde is natuurlijk wel dat dit restaurant AMEX accepteert. Je kan in onze lijst zien of dit het geval is.

Tips om zoveel mogelijk Flying Blue miles te sparen met de AMEX creditcard5

Shoppen in december levert driedubbel voordeel op! / Bron foto: Flickr.com

7. Stel grote uitgaven uit tot december

Bijna elk jaar in december heeft American Express een zogenaamde ‘accelerator’ actie. Zo probeert de creditcard-organisatie je te stimuleren om in de laatste maand van het jaar, jouw geld nog eens extra hard te laten rollen. Normaal krijg je bijvoorbeeld 1 mile per uitgegeven euro. Maar in de maand december kan je vaak met een multiplier van 3 miles sparen. Uitgaven die je dus in oktober of november had willen doen, kan je dan beter uitstellen tot december omdat je dan driedubbel zoveel miles krijgt voor diezelfde uitgegeven euro.

Heb jij ook tips over hoe je zo maximaal mogelijk Flying Blue miles kan sparen met de American Express creditcard? Laat het ons hieronder weten!