Contactloos betalen steeds populairder

Contactloos betalen steeds populairder
Blog

Contactloos betalen steeds populairder

Betalen met een creditcard wordt populairder in Nederland. Dat heeft onder andere te maken met nieuwe EU-regelgeving die stelt dat winkeliers geen toeslag meer mogen rekenen op betalingen met een creditcard of pinpas. Een creditcard aanvragen wordt zo aantrekkelijker omdat het goedkoper wordt. Een van de voordelen van een creditcard is contactloos betalen. Ook zit op aankopen met een creditcard meestal een aankoopverzekering.

Creditcard populairder

Verschil-pinpas-en-creditcard5

Europese wetgeving zorgt voor betere consumentenbescherming.

We gebruiken vaker een creditcard. Dat heeft niet alleen met de nieuwe Europese regels te maken. Online diensten zoals Spotify en Netflix en hotelboekingen worden ook steeds meer afgerekend met de Visa card of Mastercard. In 2017 steeg het gebruik van een creditcard met 10 procent op jaarbasis en werd voor ruim 12 miljard euro aan betalingen gedaan.

In vergelijking met een land als de Verenigde Staten, waar een consument gemiddeld 2,5 creditcards bezit, loopt Nederland nog wel wat achter met gemiddeld 0,8 creditcards per consument.

Verder doen Nederlandse consumenten nog altijd veel meer pinbetalingen dan aankopen met een creditcard. In 2017 werd voor een bedrag van zo’n 100 miljard euro aan pinbetalingen gedaan.

Steeds vaker contactloos betalen

Contactloos betalen met een creditcard of pinpas wint ook steeds meer aan populariteit. De helft van de transacties met een pinpas werd in 2017 contactloos uitgevoerd. Ter vergelijking: in 2016 was dit een kwart van alle elektronische betalingen.

Contactloos betalen gebeurde in 2017 het meest in de supermarkt. Maar ook bij onbemande verkoopautomaten en in de horeca maakten consumenten meer gebruik van de optie om te betalen zonder hun pincode in te toetsen.

Contactloos afrekenen heeft er ook voor gezorgd dat het pinnen van kleine bedragen tot 5 euro flink is toegenomen. In 2017 zelfs met 16 procent.

Voordelen creditcard versus pinpas

Pinbetalingen zijn nog steeds populairder dan aankopen met de creditcard. Toch heeft een creditcard veel voordelen.

Voldoende saldo

Met een creditcard kun je tot aan de limiet van de kaart geld opnemen. Je komt dus niet snel zonder geld te zitten. Bij een bankrekening kom je zonder saldo rood te staan of je kunt helemaal niet meer betalen. De betalingsruimte bij een creditcard is dus flexibeler.

creditcard-amerika1

In Amerika kan je overal met creditcard betalen.

Betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland gaat veel makkelijker met een creditcard. Pinpassen worden niet overal geaccepteerd.

Creditcards kun je gebruiken om hotelboekingen te doen of om vooraf vast een auto te huren. Je rekent ook op tolwegen in Europa makkelijk af met je creditcard. Hiermee bespaar je tijd, omdat je niet meer in de file staat voor het tolpoortje.

Aankopen altijd verzekerd

Creditcard aankopen met bijvoorbeeld een Visa card en Mastercard hebben een aankoopverzekering waarmee je minimaal 180 dagen bent beschermd tegen verlies, beschadiging en diefstal van (online) aankopen. Je bent ook verzekerd wanneer je iets bestelt en het artikel nooit wordt geleverd. Dan krijg je je geld snel terug. Verder bieden creditcardmaatschappijen vaak ook reisverzekeringen aan.

Veilig betalen met creditcard

Transacties met een pinpas hebben één soort beveiliging: de pincode.

Creditcards hebben er meerdere:

  • Een pincode: deze gebruik je bijvoorbeeld wanneer je in een winkel of restaurant afrekent met de creditcard.
  • De Card Verification Code: de CVC code is een driecijferige code op je creditcard die nodig is bij online betalingen
  • 3D Secure Code: met een persoonlijk wachtwoord of een speciale code is er nog een extra beveiliging gecreëerd om veilig online te betalen

De American Express creditcard

Een American Express creditcard is niet per se de goedkoopste creditcard maar je hebt met deze creditcard wel extra voordelen. Zo is het gebruik van deze card het eerste jaar gratis en je hebt klantenprogramma’s waarmee je spaart voor vliegtickets of reizen. Verder ben je met een American Express creditcard goed verzekerd en wordt er snel gehandeld bij fraude of diefstal.

Bij een Amex Gold Card wordt schade aan of diefstal van een aankoop binnen 180 dagen tot 1.400 euro vergoed. Verder kun je de aankoop binnen 90 dagen retourneren, ook wanneer de winkel niet akkoord gaat. Amex zal het aankoopbedrag dan terugstorten. Deze creditcard heeft bovendien een uitgebreide reisverzekering met bijbehorende ongevallen-, ongemakken- en annuleringsverzekering.

Hiermee ben je onder meer gedekt voor vluchtvertragingen van minimaal 4 uur, medische hulp in het buitenland, verlies of vertraging van bagage en ook beschadiging, diefstal of verlies van persoonlijke spullen, reispapieren en geld.

Creditcard aanvragen

Wil je een creditcard aanvragen of een overzicht van de goedkoopste creditcard vormen en voordelen per kaart? Kijk dan op CardGuide.eu voor meer informatie.