Toeslag op creditcard

Toeslag op creditcard
Blog

Toeslag op creditcard betalingen

Winkels mogen sinds 12 januari geen toeslag op een creditcard of bankpas meer rekenen. Dit heeft te maken met nieuwe regels van de Europese Unie die consumenten een besparing van zo’n 550 miljoen euro per jaar op kunnen leveren. In Nederland treedt het verbod waarschijnlijk pas in juni in werking omdat de omzetting van nationale wetgeving dan pas is afgerond. Tot die tijd kunnen (online) winkels in principe dus nog extra kosten op creditcard of pinbetalingen rekenen maar in de praktijk is het maar een klein percentage winkeliers die dat ook echt doet.

Toeslag op creditcard verboden in Nederland vanaf juni

Extra-kosten-creditcard-PSD2-b

Toeslagen zijn vanaf juni 2018 in Nederland niet meer toegestaan.

In juni wordt dus ook in Nederland een toeslag op een creditcard verboden. Dit komt omdat Nederland er niet in slaagde op tijd de nationale wetgeving aan te passen. De nieuwe regels zijn bedoeld om verkapte prijsverhogingen tegen te gaan.

Met name luchtvaartmaatschappijen wilden in het verlegen nog wel eens een hoge toeslag op creditcard betalingen rekenen. Dat terwijl er een maximaal tarief gold van 0,3 procent. In Nederland geldt die toeslag op creditcard betalingen nog steeds, totdat de wetgeving in juni is aangepast en winkeliers definitief geen extra kosten op creditcard- en pinbetalingen meer mogen rekenen.

Weinig winkeliers rekenen toeslag op creditcard

Hoewel het toeslagverbod nog niet geldt in ons land, is de kans klein dat je hier last van krijgt. Nu al rekenen veel winkeliers geen toeslag op Mastercard of VISA betalingen en als het gebeurt alleen op hele lage bedragen. Online komt het vaker voor dat er toeslagen worden gevraagd en je ziet het dus ook bij vliegmaatschappijen. De nieuwe EU-regels zijn overigens niet helemaal toeslagenvrij, want er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld op betalingen met een zakelijke creditcard. Andere uitzonderingen zijn:

  • Betalingen met American Express creditcards
  • Betalen via Paypal
  • In Nederland zal ook na juni nog een toeslag worden gerekend op Japanse JCB-cards Diners Club creditcards

In de praktijk moeten de nieuwe regels ervoor zorgen dat consumenten meer keuzevrijheid hebben in hun betaalmethode. Daar staat tegenover dat winkeliers de kosten die ze maken om creditcard- en pinbetalingen te verwerken moeten verhalen. Mogelijk doen ze dit door prijsverhogingen van de producten en diensten die ze verkopen.

Nieuwe regels voor minder fraude

De nieuwe regels zijn ook op het gebied van fraudepreventie positief. Het eigen risico wanneer er fraude wordt gepleegd met je creditcard is namelijk verlaagd naar 50 euro. Dat was 150 euro. Deze regel geldt wanneer er een aankoop is gedaan met jouw creditcard voordat je die als gestolen of verloren hebt opgegeven.

Goedkopere creditcard betalingen

De regels die de EU heeft ingevoerd zorgen ervoor dat creditcardbetalingen minder duur worden. Dit maakt een creditcard als betaalmiddel aantrekkelijker en een creditcard aanvragen dus ook, vanwege de bijbehorende creditcard verzekering.

Verschil-pinpas-en-creditcard5

Europese wetgeving zorgt voor betere consumentenbescherming.

Gebruik je een American Express creditcard als particuliere of zakelijke creditcard, dan zijn de nieuwe EU-regels wellicht wat minder gunstig omdat op deze cards nog steeds een toeslag kan worden gerekend.

Toch kun je nog steeds een American Express creditcard aanvragen en profiteren van de bijbehorende creditcard aankoopverzekering en gunstige spaarprogramma’s. Het maximale toeslag tarief dat winkeliers mogen rekenen is slechts 0,3 procent. Op MasterCard of VISA worden straks dus geen extra kosten voor creditcard verbruik meer gerekend.

Creditcard aanvragen?

Een creditcard is niet alleen handig in eigen land maar ook vooral daarbuiten. In veel landen is een creditcard namelijk een meer gangbaar betaalmiddel dan een pinpas. Bijkomend voordeel van een creditcard is de aankoopverzekering die automatisch inbegrepen is bij de meeste aankopen met een Mastercard, VISA of American Express card. Heb je nog geen goedkope creditcard? Lees meer over de kosten en voordelen van een creditcard, waaronder de creditcard verzekering of unieke spaarprogramma’s.

Designed by Freepik