Visa en Mastercard betalen miljarden aan Britse supermarkten

Visa en Mastercard betalen miljarden aan Britse supermarkten
Blog

Visa en Mastercard betalen miljarden aan Britse supermarkten

Visa en Mastercard moeten een miljardenboete betalen aan een aantal Britse supermarkten omdat de twee creditcardmaatschappijen in het verleden verboden prijsafspraken hebben gemaakt met banken. Visa en Mastercard maakten afspraken over de transactiekosten die winkeliers betalen wanneer een klant met de Visa of Mastercard creditcard afrekent. Die tarieven zouden de creditcardbedrijven in overleg met de banken kunstmatig hoog hebben gehouden.

Creditcardtoeslagen zijn onrechtmatig

Het Hof van beroep in Londen oordeelde eerder deze maand in het voordeel van een aantal supermarkten; Sainsbury, Asda en W.M. Morrison. De transactiekosten zoals die worden gerekend over het gebruik van de Visa of Mastercard zijn op basis van Europese regelgeving concurrentiebeperkend en daarmee onrechtmatig.

Door het oordeel is een aantal eerder uitgesproken vonnissen van lagere rechtbanken nietig verklaard. Dat is vervelend voor Visa, want de creditcardmaatschappij werd eerder nog in het gelijk gesteld.

Het Londense Hof van beroep schaart zich met zijn oordeel juist achter een beslissing van een aantal speciale mededingingsrechters die eerder oordeelden dat Mastercard supermarkt Sainsbury een schadevergoeding van 69 miljoen Britse pond moet betalen. Momenteel lopen er zeker 10 rechtszaken tegen Mastercard in het Verenigd Koninkrijk waarbij schadevergoedingen van zeker 2 miljard dollar worden geëist door een aantal retailers.

Speciaal tribunaal komt met een beslissing

Het is nu aan een speciaal mededingingstribunaal om te bepalen of de prijsafspraken alsnog rechtmatig zijn, iets dat zowel Visa als Mastercard bepleiten. Ook moet het tribunaal gaan bepalen op welk percentage de transactiekosten voor het gebruik van de Visa of Mastercard moeten worden vastgesteld.

Sainsbury ging eerder akkoord met een toeslag van 0,19 procent voor het gebruik van creditcards en 0,20 procent voor debetkaarten. Dit betekent dat een eventuele schadevergoeding vermoedelijk alleen wordt berekend op basis van transactiekosten die deze grenzen hebben overschreden. Of de slepende zaak na het oordeel van het mededingingstribunaal ook ten einde komt, is de vraag. Een gang naar het Hooggerechtshof is volgens kenners niet uitgesloten.

Brussel legt toeslag aan banden voor creditcards

In de Europese Unie als geheel is het sinds begin dit jaar in principe verboden om een toeslag te rekenen wanneer er wordt betaald met een creditcard van Visa of Mastercard. Eerder mochten winkeliers een extra toeslag doorberekenen aan de creditcard gebruiker.

Er zijn een aantal uitzonderingen; over het gebruik van de American Express creditcard, zakelijke creditcards en bij het afrekenen via online betaaldienst PayPal mag nog wel een toeslag worden gerekend.

 

Waar betalen met American Express?

American Express Flying Blue Silver Card

De American Express FB Silver Card is het eerste jaar geheel gratis.

American Express creditcards zijn buiten de rechtzaak gehouden. Er is geen sprake van machtsmisbruik door American Express. De American Express creditcard wordt echter niet overal geaccepteerd. Waar kan je met American Express betalen vraag je je waarschijnlijk af? Bekijk dan de lijst van American Express accepterende bedrijven op onze website.

Nog snel een creditcard aanvragen voor vakantie?

Wil je een creditcard aanvragen? Bijvoorbeeld omdat je het fijn vindt om betaalzekerheid te hebben op vakantie? Of omdat je vaak reist voor je werk? Ook zie je direct wat de meest goedkope creditcard is en welke creditcard veel extra voordelen biedt.

Air-France-accepteert-American-Express-Credit-CardsEen Amex creditcard heeft bijvoorbeeld programma’s waarmee je spaart voor vliegtickets en waarbij je voorrang krijgt bij concerten en speciale evenementen. Kies je voor een goedkope creditcard, dan kom je al snel uit bij een prepaid creditcard. Je kunt deze kaart namelijk pas gebruiken als je er zelf geld op stort. Het is dus geen lening zoals een gewone creditcard.

Bovendien kun je een prepaid creditcard ook met spoed aanvragen, omdat de creditcardmaatschappij veel minder achtergrondinformatie hoeft te checken.