Is een virtuele creditcard wel betrouwbaar?

Is een virtuele creditcard wel betrouwbaar?
Blog

De virtuele creditcard weet aardig wat aandacht te trekken onder een specifieke doelgroep, maar zijn deze virtuele kredietkaarten wel betrouwbaar? Een virtual creditcard is vergelijkbaar met een prepaid creditcard, maar er is een belangrijk verschil. Deze prepaid creditcard bestaat namelijk alleen op je computerscherm. Je krijgt dus geen echte pas, maar je krijgt een creditcardnummer met alle bijbehorende gegevens in een online omgeving. Wil je een betaling doen? Dan kun je deze gegevens invoeren en wordt het bedrag van je virtuele creditcard afgeschreven.

Voor wie is de virtuele creditcard bedoeld?

De virtuele creditcard is een prepaid creditcard, dus je kunt er geen schulden mee maken. Je moet eerst zelf opwaarderen voordat je ermee kunt betalen. Dit is dus niet anders dan met gewone, fysieke prepaid creditcards. Vooral mensen die vaker online betalingen doen aan eenzelfde partij, zoals voor in-app aankopen en vaste afschrijvingen van online initiatieven, vinden de virtuele creditcard interessant. Uiteraard kan iedereen deze virtuele kredietkaart aanvragen.

Je hebt wel minder garanties dan bij reguliere creditcards

Dan blijft natuurlijk de vraag over of virtuele creditcards wel betrouwbaar zijn en hier moeten we aangeven dat je een stuk minder garanties hebt dan bij reguliere creditcards. Gebruik je een gewone creditcard? Dan zijn al je aankopen beschermd en word je daadwerkelijk zo goed mogelijk beschermd tegen fraude. Dit is bij de virtuele creditcard niet het geval. Aanbieder Pay2D heeft dit een paar maanden terug ‘bewezen’.

Casus Pay2D: voor 180 euro opgelicht

Een vrouw kocht online nieuwe schoenen voor een bedrag van iets meer dan 180 euro. De Nederlandstalige webwinkel bood geen optie tot IDEAL betaling, maar wel de optie tot betalen met een creditcard. De vrouw betaalde dus met haar virtuele creditcard van Pay2D. Twee dagen later was de webwinkel verdwenen en bleek het één grote oplichtingspraktijk te zijn. De vrouw meldde het probleem bij Pay2D met het verzoek het bedrag niet over te schrijven. Dit stond namelijk nog ‘gereserveerd’ om over te schrijven naar de partij. Pay2D geeft online aan dat klanten met hun virtuele creditcard geen risico’s op fraude lopen. Toch gaf de aanbieder aan dat de vrouw kon fluiten naar haar geld. Het bedrag werd door Pay2D gewoon overgeboekt.

Let altijd goed op de voorwaarden

Wil je gebruik gaan maken van een creditcard? Bekijk dan altijd de voorwaarden en, indien er onduidelijkheden zijn, vraag het altijd eerst na. De belofte van Pay2D dat er geen risico op fraude bestaat zorgde voor de indruk dat klanten in geval van fraude geholpen worden, maar niets bleek minder waar. Kies altijd voor een betrouwbare aanbieder van (prepaid/virtual) creditcards. Natuurlijk kun je bij ons onafhankelijk alle goede opties online vergelijken.