Sparen-met-de-creditcard1Sparen met de creditcard

Sparen met je creditcard biedt voordelen. Je verhoogt zo je bestedingsruimte. En je ontvangt een hoge rente in vergelijking met die van een spaarrekening bij de bank. Creditcardmaatschappijen bieden een hoge rente omdat ze graag jouw geld hebben. Dan hoeven ze namelijk niet te lenen op de kapitaalmarkt.

Hoe werkt sparen met creditcard?

Je kunt geld sparen op je creditcard door geld over te maken naar je creditcardmaatschappij via je eigen bankrekening. Daar zijn aparte rekeningnummers voor:

  • ABN AMRO: NL75 ABNA 0844 9970 56
  • ING: NL43 INGB 0005 6353 34
  • Rabobank: NL88 RABO 0187 4987 92

Afhankelijk van jouw bank maak je via deze rekeningnummers een bedrag over naar je creditcard. Vanaf een positief saldo van € 500 ontvang je bij deze aanbieders een positieve rente.

Voorbeeld:

Je hebt een creditcard met een bestedingslimiet van € 2.500. Daar maak je € 500 van op. Je stort vervolgens € 1.500. Van dat bedrag wordt € 500 gebruikt om je saldo weer aan te vullen tot € 2.500. dan sta je als het ware op nul. De € 1.000 die overblijft is positief saldo waarmee je kunt sparen op de creditcard. De spaarrente van de creditcard wordt vervolgens gerekend over het bedrag vanaf € 500. Gemiddeld ligt de spaarrente van een creditcard momenteel rond de 0,3 procent. Dat is meer dan de rente van rond de 0,1 procent* (oktober 2017) op een spaarrekening bij de grote Nederlandse banken.

Wat kost sparen op je creditcard?

Sparen op je creditcard kost je niks. Bij het gebruik van een creditcard betaal je standaard een keer per jaar gebruikskosten, ook bij sparen met een creditcard. Bij sparen op een creditcard van ICS, dus Visa of Mastercard, ontvang je vanaf een positief saldo van € 500,00 spaarrente. Een bijkomend voordeel is dat de transactiekosten bij geld opnemen met de creditcard hierdoor lager worden.

Bij Visa en Mastercard komen de extra kosten bij geld pinnen met de creditcard uit op 1 procent bij een positief saldo. Dit percentage ligt op 4 procent wanneer je geld opneemt van het krediet op de creditcard. Sparen zorgt dus eigenlijk voor een goedkope creditcard.

Waar je wel kunt sparen op een creditcard van ICS, kan dit niet bij American Express. Dit komt omdat American Express geen bestedingslimiet heeft. Je kunt geen saldo bijstorten en dus ook niet sparen met de creditcard.

Is sparen met je creditcard verstandig?

Sparen op de creditcard is verstandig wanneer je al een creditcard hebt. Op de spaarrekening bij de bank krijg je immers een lage rente. Een creditcard aanvragen om te sparen op creditcard is niet altijd voordelig. Ben je van plan kleine bedragen te sparen op je creditcard? Dan weegt de rente mogelijk niet op tegen de jaarlijkse bijdrage die je betaalt bij creditcard aanvragen.

Wil je juist veel geld sparen op creditcard, dan ben je verzekerd van een hogere rente dan bij de bank. Dit spaargeld valt bovendien onder het depositogarantiestelsel. Daarmee ben je tot € 100.000 gedekt wanneer de bank of creditcardmaatschappij failliet gaat. Sparen op creditcard kun je dus zien als een spaarrekening waarmee je kunt pinnen. Hiermee wordt het ook een goedkope creditcard omdat je nooit rente moet betalen over een af te lossen bedrag. Besluit je te sparen op creditcard, check dan de voorwaarden van de creditcardmaatschappij. Houd er rekening mee dat de kredietverstrekker de rente dagelijks kan aanpassen.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

Designed by Freepik

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van