Hoe werkt een creditcard?

Wat is een creditcard? Dit is een stukje krediet dat de creditcardmaatschappij voorschiet waarmee je online en in een winkel uitgaven kunt doen. Een groot verschil met een bankpas is dat je met een creditcard in het buitenland om meer plaatsen kunt betalen. Het bedrag dat je gebruikt, betaal je elke maand terug.

Wat is een creditcard?

Wat is een kredietkaart? Een creditcard is een lening. De creditcardmaatschappij of bank schiet elke maand geld voor. Hierop zit een limiet. Tot aan dit bedrag kun je de creditcard voor alle uitgaven gebruiken. Rond het eind van de maand krijg je een overzicht van alle creditcard uitgaven in die maand. Het openstaande bedrag betaal je binnen 21 dagen terug.

Ben je te laat met betalen? Dan betaal je voor straf rente over het openstaande bedrag. Hier verdienen de creditcardmaatschappijen hun geld mee. Als je de creditcard gebruikt, rekent de creditcardmaatschappij bovendien transactiekosten. Ook dit zijn inkomsten voor de kredietverstrekker.

Creditcard vergelijken en aanvragen

Hoe werkt een creditcard aanvragen? Het begint met een creditcard vergelijken op internet. Dan weet je wat de goedkoopste creditcard is in jouw situatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tijdelijke creditcard omdat je op vakantie gaat.

De drie bekendste uitgevers van creditcards zijn VISA, Mastercard en American Express. Maar ook bij ING, Rabobank en ABN AMRO kun je een creditcard aanvragen.

 

Creditcard aanvragen en goedkeuring

Bij een creditcard aanvraag wordt het inkomen getoetst door de creditcardmaatschappij. Ook wordt gekeken naar andere leningen als je hebt afgesloten. Dit houdt het Bureau Krediet Registratie (BKR) bij. Creditcardmaatschappijen voeren deze checks uit om er zeker van te zijn dat je elke maand je creditcard rekening kunt betalen.

Geen registratie creditcard

Wil je geen registratie bij het BKR? Dan kun je kiezen voor een tijdelijke creditcard zoals een prepaid creditcard. Om deze creditcard te gebruiken moet je er zelf geld op storten. Je voorkomt rekeningen en betalingsachterstanden. Dit is een van de goedkoopste creditcard vormen.

Voordelen en nadelen van een creditcard

Er zijn veel voordelen aan een creditcard. De acceptatie van een creditcard is wereldwijd. Met een bankpas is dat niet altijd zo. Je kunt afrekenen of pinnen met de creditcard tot aan de bestedingslimiet van de kaart. Deze bestedingslimiet is afhankelijk van het soort creditcard.

Achteraf betalen met creditcard

Een van de belangrijkste voordelen van een creditcard is achteraf betalen. Je hoeft dus geen geld op de bankrekening te hebben om een aankoop te doen. Je hebt 21 dagen de tijd om het openstaande bedrag te betalen. Betaal je later, dan rekent de creditcardmaatschappij rente. Je kunt er ook voor kiezen om gespreid te betalen. Dan los je elke maand een deel van het openstaande bedrag af. Dit wordt geregistreerd bij het BKR.

Wat is een kredietkaart voordeel in het buitenland?

Je kunt makkelijk een auto huren. Die reserveer je namelijk makkelijk met de creditcard. De creditcard wordt als garantie gebruikt door de autoverhuurder.

Bij het inleveren wordt de daadwerkelijke rekening opgemaakt. Dat bedrag wordt van de creditcard afgeschreven. Naast autohuur kun je de creditcard in het buitenland ook gebruiken bij de meeste tolpoortjes. Dit gaat sneller dan contant betalen.

Hoe werkt een creditcard bij contactloos betalen?

Met een creditcard kun je makkelijk contactloos betalen. Bedragen tot € 25 reken je simpel af door de pas tegen de zijkant van het pinapparaat te houden.

Hoe werkt een creditcard en sparen?

Je kunt ook sparen met je creditcard. Dat is handig want de rente die je ontvangt is hoger dan bij de bank. Vanaf een positief saldo van € 500 ontvang je rente. Een positief saldo creëer je door geld op je creditcard te storten.

Verzekering en geld terug

Op betalingen met een creditcard zit een aankoopverzekering van 180 dagen. Hiermee ben je beschermd tegen diefstal, verlies en beschadiging van je aankopen. Er zijn ook creditcards waar je 365 dagen verzekerd bent of waar een reisverzekering is inbegrepen. Heb je iets online besteld maar is het nooit geleverd? Dan heb je vaak aflevergarantie. Hiermee kun je de aankoop terugdraaien. Ook letten de meeste creditcardmaatschappijen op fraude en verdachte betalingen met de creditcard.

Andere voordelen

Bij veel creditcards heb je extra voordelen. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor airmiles of reizen. Of je wordt als klant beloond met kortingen op evenementen.

Nadelen creditcard

De kosten van een creditcard zijn hoger dan bij een betaalpakket met een pinpas. Deze kosten verschillen per creditcardmaatschappij. Ook is de rente hoger vaak hoger dan bij een lening van de bank. Verder zijn de kosten van een creditcard hoger in het buitenland. Voor pinnen met de creditcard betaal je meer dan bij geldopnames met een bankpas.

Hoe werkt een creditcard en waar betaal je ermee?

Wereldwijd kun je bijna overal betalen met een creditcard. Toch zijn er wel wat verschillen in de acceptatie van de creditcard.

Hoe werkt een creditcard in Nederland en de EU

Verschil-pinpas-en-creditcard5Afrekenen met een creditcard doe je meestal met een pincode. Soms moet je juist een handtekening zetten op de aankoopbon. Neem je geld op met de creditcard in Nederland en de rest van de EU? Dan betaal je transactiekosten. De transactiekosten voor creditcardgebruik zijn ofwel een vast percentage van het bedrag dat je opneemt of een vast bedrag per transactie. Handiger is om direct met je creditcard af te rekenen want dan zijn de kosten lager.

Hoe werkt een creditcard buiten Europa?

Afrekenen doe je meestal met pincode. Er zijn ook plaatsen waar de magneetstrip wordt gebruikt en je een handtekening moet zetten om de betaling goed te keuren. Dit komt vooral in de Verenigde Staten voor. Als je buiten Europa geld opneemt met de creditcard, dan betaal je naast transactiekosten ook wisselkoersopslag. Dit zijn kosten van de bank om het opgenomen bedrag om te rekenen van vreemde valuta naar euro’s.

Hoe werkt een creditcard qua betalen?

Er is een verschil in het gebruik van de creditcard bij online betalen en in de winkel.

Werking creditcard bij online betalen

Bij online betalen met de creditcard heb je drie dingen nodig: het creditcardnummer, de vervaldatum van de creditcard en een zogenoemde Card Verification Code (CVC). Deze gegevens staan altijd op de creditcard.

Shop je vaker bij dezelfde webshop? Dan kun je de gegevens opslaan. Zo hoef je ze slechts eenmalig in te vullen. Om jezelf extra te beveiligen bij online betalen met de creditcard, kun je bij VISA en Mastercard ook nog een wachtwoord instellen. Dit is een 3D Secure code.

Werking creditcard bij offline betalen

Offline, of in de winkel betalen, doe je meestal met de pincode. Je haalt de creditcard door een pinapparaat en toetst de pincode in. Als je een creditcard aanvraagt, krijg je de bijbehorende pincode apart toegestuurd. Soms moet je nog een handtekening zetten op de aankoopbon. 

Onderstaand filmpje legt ook uit hoe een creditcard werkt (bron: ICS).

Waar betalen met American Express?

Waar betalen met American Express? In principe kan dat overal ter wereld. Voor een overzicht van alle locaties die American Express accepteren kijk je op CardGuide.

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

 

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van

Actualiteit: Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 02/22/2018.