Wat zijn Flying Blue Miles?

Flying Blue Punten Sparen

Bij het frequent flyer programma van Air France-KLM, Flying Blue, kun je gemakkelijk sparen voor gratis vliegtickets en upgrades naar de Business Class. Om aan punten voor dit spaarprogramma te komen moet je wel het één en ander doen.

Zo kan je punten sparen door te vliegen met KLM (of partners) én door een American Express creditcard aan te vragen. Bij deze creditcard ontvang je namelijk elk jaar punten zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Daarnaast ontvang je voor elke betaling die je doet met deze American Express Flying Blue creditcard óók nog eens punten. Dus zelfs als je niet vliegt spaar je punten, zoals boodschappen doen bij de Jumbo of tanken bij Shell.

Miles en Experience Points sparen bij Flying Blue

Bij het Flying Blue programma spaar je twee soorten ‘punten’. Ten eerste spaar je Experience Points (XP’s), deze zijn nodig om een bepaalde status te bereiken binnen het programma. Hoe meer XP’s, hoe meer privileges zoals lounge toegang, voorrang bij het inchecken of zelfs upgrades naar de Business Class. Lees ons andere artikel over Experience Points van Flying Blue. 

Wat zijn Flying Blue Experience Points of XP-3

Uit dit overzicht blijkt hoeveel XP’s je ontvangt per kaart, hieronder hebben we een overzicht over het aantal Miles dat je ontvangt per kaart.

De punten die je spaart in het Flying Blue programma om gratis tickets aan te kunnen schaffen heten ‘Miles’. In het oude systeem van Flying Blue kreeg je 1000 miles voor een vlucht van 1000 kilometer. In het nieuwe systeem van Flying Blue Is de hoogte van het aantal miles dat je ontvangt afhankelijk van het tarief van je ticket. Als 0-punt wordt het duurste Economy Class ticket genomen. Hoe goedkope jouw ticket is ten opzichte van het duurste Economy Class ticket, des te minder miles je ontvangt. Andersom krijg je natuurlijk meer miles als je een Business Class ticket aanschaft. 

Award Miles en Level Miles zijn opgeheven

In het oude systeem van Flying Blue kreeg je Level Miles om je status te bepalen, dat zijn dus nu Experience Points geworden. Award Miles heten tegenwoordig gewoon ‘miles’ en die gebruik je om te sparen.

Volgens de officiële verklaring van Flying Blue is dit gedaan om het systeem “transparanter te maken”, maar in de praktijk komt het erop neer dat Flying Blue wilt dat je meer geld voor je ticket gaat uitgeven. 

Hoe spaar ik Miles bij Flying Blue?

Het bedrag waarop je miles ontvangt is niet het gehele ticket bedrag, maar het bedrag minus luchthavenbelastingen. Dus is je ticket € 1000 en de luchthavenbelastingen zijn € 50, dan ontvang je miles over de waarde van € 950. 

Het aantal miles dat je ontvangt is vervolgens weer afhankelijk van de status die je hebt binnen Flying Blue:

  • Ivory members: € 1 = 4 miles
  • Silver members: € 1 = 6 miles 
  • Gold members: € 1 = 7 miles 
  • Platinum members: € 1 = 8 miles

In het nieuwe Flying Blue programma spaar je ook voor alle andere zaken die je koopt rondom je vliegticket. Zo krijg je ook miles voor elke euro die je uitgeeft aan à la carte maaltijden, een upgrade naar een Economy Comfort of Business Class stoel. En voor wie altijd met veel bagage reist; ook over deze bedragen ontvang je miles. 

Hoe lang zijn Flying Blue miles geldig?

In principe zijn Flying Blue miles slechts 24 maanden geldig. Dus heb jij 1000 miles gespaard op 1 juli 2017, dan vervallen deze miles op 1 juli 2019. Je kan overigens wel heel simpel je miles ‘actief’ houden (levenslang zelfs) door

  • Minstens één keer per twee jaar een betaalde vlucht te maken met KLM of partners
 • Nu al Elite of een Elite Plus member te zijn in het Flying Blue programma
 • Minstens één keer per twee jaar een betaling doet met een American Express Flying Blue creditcard.

Flying Blue miles sparen met een American Express creditcard

Naast miles sparen bij de aanschaf van een vliegticket bij KLM en partners, kun je ook heel makkelijke miles sparen op de grond. Gewoon door boodschappen te doen bij Jumbo, online iets te kopen bij Bol.com of door te tanken bij Shell bijvoorbeeld. Ook hier spaar je voor elke uitgegeven euro een bepaald aantal miles. 

Hierbij is dan weer niet de status binnen het Flying Blue programma relevant, maar wat voor soort creditcard je hebt van American Express. Wil je een creditcard aanvragen? Of wil je direct een American Express creditcard aanvragen? Check dan ons online vergelijker! W

Miles schema Entry Card Silver Card Gold Card Platinum Card
Algemeen €1 = 0.5 Miles €1 = 0.8 Miles €1 = 1 Miles €1 = 1.5 Miles
Air France-KLM tickets €1 = 0.5 Miles €1 = 1 Miles €1 = 1.5 Miles €1 = 2 Miles
Hertz autohuur €1 = 1 Miles €1 = 1 Miles €1 = 1.5 Miles €1 = 2 Miles

American Express Flying Blue Silver Card

€ 1 = 0.8 Miles


€ 1 = 1 Miles


€ 1 = 1.5 Miles

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van