Handleiding: Fly away met Flying Blue

Vlieg je regelmatig met KLM, Air France of met een van de Skyteam partners dan is het zeker interessant om lid te worden van het loyaliteitsprogramma Flying Blue. Dit programma beloont trouwe klanten met waardevolle extra’s zoals het gebruik van de airport lounges, upgrades en zelfs gratis vluchten. Bij vrijwel alle vluchten spaar je Miles. Hoe meer Miles, hoe hoger de Flying Blue status en hoe hoger de Awards (en dus de voordelen) zullen zijn.

Bereik gemakkelijk een hoge status

Ook bij partners kunnen punten worden gespaard wanneer je een auto huurt of aankopen doet bij bepaalde winkels. Vooral wanneer je in het bezit bent van een American Express kaart zal je puntensaldo snel vermeerderen want bij elke aankoop met de kaart worden de Miles geregistreerd en bijgeschreven. Alles bij elkaar kan het spaarsaldo van Award Miles snel oplopen. Uiteindelijk kunnen gespaarde punten worden ingeleverd voor gratis tickets of worden ingewisseld bij de KLM Shop Flying Blue. Omdat een lidmaatschap van Flying Blue geheel gratis is, kan het alleen maar voordelen opleveren. Laat geen punten meer liggen en meld je meteen aan.

Skyteam en Skypartners

Het Skyteam is een alliantie, een samenwerkingsverband tussen luchtvaartmaatschappijen. Dit levert de maatschappijen en uiteindelijk ook de klant vele voordelen op. Bepaalde vluchten worden gezamenlijk uitgevoerd, dit zijn de zogenaamde Codeshare vluchten en daarmee worden kosten bespaard.

Het netwerk is groter waardoor er meer bestemmingen kunnen worden aangeboden. En bij al deze aangesloten luchtvaartmaatschappijen binnen de alliantie worden er punten en Flying Blue levels verzameld.

Spaarprogramma’s binnen alliantie onderling uit te wisselen

Een Flying Blue Silver Status binnen KLM is hetzelfde als een Elite membership bij de andere aangesloten maatschappijen. Een Gold status staat gelijk aan een Elite Plus lidmaatschap. Hiermee kun je ook bij alle aangesloten maatschappijen gebruik maken van privileges zoals de luxe airport lounges, voorrang bij het instappen en gratis een voorkeursstoel boeken wanneer je met een andere maatschappij vliegt. Dit geldt ook andersom, ben je al lid van een Frequent Flyer programma van een andere vliegpartner dan zijn ook deze voordelen te gebruiken bij elke andere alliantiepartner zoals Air France of Kenia Airways. Elk programma heeft zo zijn eigen regels en voordelen maar in grote lijnen komt het op hetzelfde neer.

Win-win situatie

De luchtvaartmaatschappijen bieden deze service geheel gratis aan om de Frequent Flyers extra te belonen voor de gemaakte vluchten. Zeker zakelijke reizigers die duurdere tickets aanschaffen vanwege de extra mogelijkheden die deze tickets bieden, bijvoorbeeld gratis omboeken, kunnen snel omhoog gaan in puntensaldo.

Een gratis upgrade naar de Business Class of een betere Economy Class stoel, daar zegt nog niemand nee tegen? Voor meer Flying Blue uitleg verwijzen we je naar de Flying Blue handleiding.

Welke types Miles zijn er?

Er zijn twee soorten Miles, Level Miles en Award Miles. Bij de aanschaf van een ticket worden er beide types Miles bij het saldo bijgeschreven. De gespaarde punten die de hoogte van de status binnen Flying Blue aangeven, zijn Level Miles. Elk nieuw lid begint bij het Ivory niveau en kan doorstromen naar Silver, Gold, Platinum en Platinum for Life.

Hoe hoger het niveau hoor meer voordelen en hoe beter de beloningen worden. Aan boord heb je dan meer zekerheid dat je maaltijd keuze is gegarandeerd en krijg je voorrang bij het uitdelen van betere zitplaatsen bijvoorbeeld bij een nooduitgang of een tweezitter. Award Miles worden niet alleen bij de aankoop van tickets gespaard maar ook bij partners zoals autoverhuurbedrijven, hotels en bij aankopen met een goede creditcard zoals American Express. Deze punten kunnen worden verzilverd voor gratis tickets en upgrades.

Online kan je eenvoudig controleren hoeveel miles je hebt gespaard.

Zorg dat je geen punten misloopt

De reisklasse, en dus de prijs, van het ticket bepalen het aantal punten dat toegekend wordt. Daarnaast worden punten ook berekend op basis van vliegafstand. Zo spaar je met een vlucht naar New York meer punten dan met een vlucht naar Parijs.

Niet elke reis levert punten op, bij bepaalde kortingsacties en ook tickets die onder de MiNi fare van Air France vallen, zijn hiervan uitgesloten. Wel kan tijdens de Inflight Sales ronde aan boord Miles worden verdiend als er iets wordt gekocht uit de Sky High Collection.

Dit gaat vooral gemakkelijk als je in het bezit bent van een KLM credit card. Je kunt dan bijna geen punten meer mislopen.

Status: Hoe bereik je de Flying Blue levels en wat krijg je er voor?

Aan het eind van elk kalenderjaar wordt er gekeken welke Flying Blue status je hebt verworven en of je deze kunt behouden. Dit hangt af van het aantal gemaakte vluchten in dat jaar. Om in het volgende niveau te komen is er een aantal punten vereist of er moeten genoeg kwalificerende vluchten geregistreerd staan. Elke enkele vlucht van een Skyteam partner airline telt al mee. Als je genoeg kwalificerende vluchten gemaakt hebt ga je automatisch een niveau hoger. Een hoger niveau betekent andere (en vaak betere) voordelen van het Frequent Flyer programma.

De Elite members (Gold en Platinum members) behouden gemakkelijker hun Flying Blue status doordat ze alle punten die je boven je niveau hebt behaald, mee kunt nemen naar het volgend jaar. Dit noemen ze Rollover Miles. Hierdoor behoud je langer je status of stroom je sneller door naar het volgend niveau. Uiteraard kun je dit uitgebreid terug lezen in de Flying Blue handleiding.

Miles besteden aan gratis vliegtickets en upgrades

Na al dat sparen is het tijd om de punten in te wisselen. Via onze website en deze Flying Blue handleiding is het snel terug te vinden welke upgrade of vlucht gratis geboekt kan worden (zie: gratis business class vliegen). Daarnaast is het ook mogelijk om gespaarde punten cadeau te doen of juist punten bij te kopen om net die ene Award te kunnen verzilveren. Ook een hotelovernachting of de huur van een auto behoren tot de mogelijkheden.

Heb je er ook aan gedacht om een KLM creditcard van American Express aan te vragen? Hiermee ben je op reis altijd verzekerd van een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Via de website van Flying Blue is het mogelijk om een spaaraccount te openen en kun je meteen een goedkope creditcard aanvragen.

Hoe boek ik een Flying Blue Award en Award ticket?

Een Award Ticket en upgrades kunnen worden besteld via de reguliere website van de maatschappijen die bij de alliantie horen. Ook bij het inchecken en zelfs nog aan boord kunnen punten worden omgezet in een upgrade naar Economy Comfort of Business Class. Maar om zeker te zijn van een betere stoel is het beter om dit zo snel mogelijk te regelen.

KLM Crown Lounge Schiphol

Met voldoende miles (of status) heb je toegang tot de KLM Crown Lounge.

Interessant kan het zijn dat gespaarde punten die zakelijk zijn bemachtigd ook privé kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld geheel gratis of met korting op vakantie te kunnen gaan. Om gespaarde Miles in te wisselen voor hotelovernachtingen, cadeauartikelen, reisbenodigdheden, mode accessoires en meer bestaat er een KLM Shop Flying Blue.

De KLM Shop Flying Blue biedt mooie en luxe producten. Sommige artikelen kunnen gedeeltelijk met punten en gedeeltelijk met geld aangekocht worden. Dit zijn de producten of diensten waar Cash&Miles bij vermeld staat. Bestelde artikelen of vouchers worden gratis thuisbezorgd of in je mailbox afgeleverd zodat je deze zelf kan verzilveren bij het desbetreffende bedrijf.

Miles besteden bij overige partners

Als Flying Blue member kunnen de punten voor vele manieren worden verzilverd. Er is zelfs een mogelijkheid om deze te doneren aan een goed doel. Of je kunt ze inwisselen voor vouchers en cadeaubonnen te besteden bij verschillende winkels en ondernemingen. Hiermee kun je een leuke korting krijgen voor bijvoorbeeld verschillende (online) winkels of dagjes uit mee betalen.

Zo worden bij museum de Hermitage in Amsterdam speciale Flying Blue avonden gehouden waar je een exclusieve avond en rondleiding mag bijwonen. Zelfs bij een niet al te hoog puntensaldo zijn er legio mogelijkheden waar de punten voor gebruikt kunnen worden. In de Flying Blue handleiding en op de website kun je hier meer over terug vinden.

Flying Blue in combinatie met een goede creditcard

American-Express-Silver-Flying-Blue-Card

Het eerste jaar is de Flying Blue Silver card gratis. Vraag nu aan!

Flying Blue leden worden zeer gewaardeerd en worden daar goed voor beloond. Niet alleen Flying Blue leden maar ook voor mensen die veel in het buitenland zijn is het ook een must om altijd de beste creditcard bij je te hebben voor de uitgaven op locatie. Met een kredietkaart met Flying Blue nummer heb je altijd een streepje voor. Je wordt sneller herkend als lid van Flying Blue en de punten kunnen direct op het account worden toegevoegd. Een KLM creditcard aanvragen is eenvoudig. Het Flying Blue nummer wordt verder automatisch vermeld op de KLM creditcard en bij elke boeking die je doet bij KLM of bij een van de Sky Partners van KLM / AirFrance.

Word ook Flying Blue member

Wil je ook beginnen met sparen bij Flying Blue en geen voordelen meer mislopen, meld je dan hier aan. De trouwste klanten worden beloond met gratis vliegtickets en vele andere beloningen. Wil je je saldo extra snel zien stijgen dan raden we je aan om ook een Flying Blue creditcard van American Express aan te vragen. Dit is een goedkope creditcard waarmee je dubbel zoveel punten spaart met elke aankoop die ermee gedaan wordt.

De American Express kredietkaart biedt vele voordelen in combinatie met het lidmaatschap bij Flying Blue. Met de KLM credit card heb je altijd je Flying Blue nummer bij de hand en spaar je automatisch mee voor fantastische cadeaus. Voor Flying Blue uitleg verwijzen we je naar deze website.

Crown Lounge photo via Flickr.com under Creative Commons License

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van