Creditcard gekoppeld aan bankrekening

Creditcard-gekoppeld-aan-bankrekening1

Welke kaart je ook kiest, je kan met je creditcard altijd geld opnemen.

Een creditcard gekoppeld aan bankrekening is bankafhankelijk. Dat betekent dat een kaart van de Rabobank gekoppeld is aan een rekening van de Rabobank. Een zakelijke creditcard van ING hoort bij een rekening van ING.

Wat is een bankonafhankelijke creditcard? Die creditcards worden uitgegeven door kredietverstrekkers als American Express, VISA en MasterCard en de uitgaven op de kaart kunnen met elke bankrekening worden terugbetaald.

Wat is een bank onafhankelijke creditcard?

Bij een bankonafhankelijke creditcard kunnen de uitgaven dus terugbetaald worden via elke rekening. Dat betekent in de praktijk dat wanneer het saldo op bijvoorbeeld een ING rekening niet volledig toereikend is om de termijnbetaling op de creditcard te voldoen, dat het restbedrag ook via een andere bankrekening kan worden betaald.

Bijenkorf_onlinewerving1_250x250 Image Banner 250 x 250

Creditcards voor andere partijen

Bankonafhankelijke creditcards kunnen gekoppeld worden aan andere partijen dan de creditcardmaatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de ANWB of de Bijenkorf. Deze creditcards worden aangeboden via ICS, die in totaal meer dan 35 verschillende creditcards aanbiedt in Nederland, waaronder ook voor MasterCard.

Qander biedt onder meer VISA creditcards aan, zoals de Knab VISA Card. Via American Express zijn er in Nederland 20 bank onafhankelijke creditcards beschikbaar, voor zowel zakelijk als particulier gebruik. Voor het grootste deel biedt Amex deze kaarten onder de eigen naam aan, maar in een aantal gevallen ook voor Knab en Van Lanschot.

Bank afhankelijke creditcard

ING Bank, SNS Bank en Rabobank zijn de enige banken in Nederland waar creditcard aanvragen bank afhankelijk zijn. Alle andere Nederlandse banken leveren hun creditcard via ICS, Qander of Amex, en die verwerken ook alle betalingen.

De voor- en nadelen van een bank onafhankelijke creditcard

Bij een creditcard aanvragen zal de consument in de meeste gevallen kiezen voor een bank onafhankelijke kaart omdat die in veel grotere mate beschikbaar zijn. In Nederland zijn 72 verschillende creditcards beschikbaar, waarvan slechts 11 bank afhankelijk.

RaboCard-Creditcard

De RaboCard is één van de bank afhankelijke kaarten die beschikbaar is.

Qua vergelijking tussen een creditcard gekoppeld aan bankrekening en een onafhankelijke creditcard is het niet zo dat de een beter of slechter is dan de ander. In zowel binnenland als buitenland kan met beide varianten betaald worden.

Ook de bestedingslimiet is meestal vrijwel gelijk, net als de mogelijkheid om gespreid te betalen. De enige uitzondering is hier Amex, waar gespreide betaling niet mogelijk is. Bij de twee andere aanbieders van bank onafhankelijke creditcards, ICS en Qander, kan dit wel.

 

De voordelen

Het grootste voordeel van een creditcard die bank onafhankelijk is, is dat de creditcard uitgaven met elke bankrekening terugbetaald kunnen worden. En wanneer de overstap wordt gemaakt naar een andere bank, dan kan de consument de creditcard gewoon blijven gebruiken. Een ander voordeel is dat er de vrijheid is om zelf een creditcard te kiezen, met alle mogelijke voordelen van dien, zoals een aankoopverzekering, reisverzekering, of bijvoorbeeld speciale spaarprogramma’s.

De nadelen

Het kan zijn dat een bank onafhankelijke creditcard iets duurder is, omdat er jaarlijks een bedrag moet worden betaald voor het gebruik van de kaart. Een creditcard gekoppeld aan bankrekening is in veel gevallen gratis of de bank biedt de creditcard met korting aan bij een betaalpakket. Een ander nadeel is dat er bij een eventueel faillissement van Qander of Amex geen recht is op aanspraak uit het depositiegarantiestelsel. Bij ICS kan dit wel.

Waarom bieden banken een bank afhankelijke creditcard aan?

Een creditcard gekoppeld aan bankrekening betekent voor ING Bank, SNS Bank en Rabobank extra inkomsten, want het is een stuk krediet waarover de consument rente betaalt.

Ook betekent het klantenbinding, want de consument kan naast de bankrekening en betaalpas dus ook de creditcard bij dezelfde bank aanvragen, en een bedrijf kan zo een zakelijke creditcard koppelen aan de bankrekening van de onderneming.

Dit is overzichtelijk en uit praktisch oogpunt wordt er minder snel overgestapt naar een andere bank.

ABN AMRO credit card en co-branding

Er bestaat ook nog zoiets zoals co-branding. ABN AMRO, ASN Bank en Van Lanschot bieden creditcards aan met een bankrekening, maar toch zijn deze creditcards bank onafhankelijk omdat ze worden uitgegeven en verwerkt door ICS. Zo wordt de ABN AMRO credit card bijvoorbeeld wel aangevraagd bij de bank, maar wordt de overstap gemaakt naar een andere bank, dan blijft de creditcard gewoon werken, ook al staat het logo van de oude bank er nog op. 

Wil je meer achtergrond informatie over creditcards? Lees dan de artikelen in onze kennis databank.

Photo designed by Freepik

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van