Sparen op je creditcard

Sparen op creditcard

Bij een creditcard denk je in de eerste plaats aan geld uitgeven en het tijdelijk ontvangen van krediet. Natuurlijk is dit de belangrijkste functie van de diverse creditcards, maar met een creditcard kun je nog meer.

Net iets hogere rente

Naast geld besteden kun je ook gebruik maken van een andere functie van je creditcard. Heb jij misschien wat financiële middelen over, dan kun je daarmee op je creditcard gaan sparen. Het klinkt misschien wat onverwacht, maar dit levert je bij sommige creditcard verstrekkers een leuke rente op. Vaak is die rente net iets hoger dan voor de meeste spaarrekeningen geldt. Naast dit voordeel van sparen op je creditcard, vergroot een spaarsaldo op je kaart ook gelijk je bestedingslimiet. Doe je plotseling een grote uitgave, dan voorkom je hiermee dat je ineens in een sterk negatief saldo schiet.

Spaarsaldo minimaal 500 euro

Niet elke creditcard verstrekker maakt sparen op je creditcard mogelijk. Op dit punt vooraf de creditcards vergelijken is dus verstandig. Door International Card Services (ICS) verstrekte creditcards van VISA en Mastercard, bieden de mogelijkheid van sparen op je creditcard. Hetzelfde geldt ook bijvoorbeeld voor creditcards van ABN AMRO en de ANWB. Rente wordt pas gegeven als het spaarsaldo op je creditcard hoger is dan 500 euro. Informeer zelf even op welk rekeningnummer je het spaargeld moet storten.

Langer sparen voor een grote aankoop

Sparen op je creditcard kan voordelig zijn, maar het hangt ervan af hoe je met de spaarmogelijkheid omgaat. Spaar je geleidelijk naar een hoog spaarsaldo toe, dan werkt sparen op je creditcard het beste. Vooral als je het bedrag enkele jaren op je creditcard laat staan. Benut je het spaarsaldo vervolgens voor een grote aankoop die je met je creditcard betaalt, dan besteed je het spaarbedrag zonder dat dit verdere kosten met zich meebrengt. Voorafgaand aan de uitgave heb je enkele jaren rente over je spaarsaldo genoten, net als op een gewone spaarrekening. De kans is bovendien groot dat de genoten rente iets hoger ligt dan je op een gewone spaarrekening zou hebben gekregen. Bedenk hierbij wel dat je voor een creditcard altijd een jaarbijdrage betaalt. Daar staan echter de voordelen van het bezit van je creditcard tegenover.

Kosten bij spaargeld opnemen en overboeken

Ander ligt het bij een korter spaartraject en het vervolgens opnemen van je gespaarde geld. Opnemen door middel van een pintransactie brengt vaak kosten met zich mee. Ook het overboeken van je spaarsaldo naar een gewone betaalrekening kost meestal geld. Staat hier slechts de rente tegenover van één jaar sparen of een gedeelte daarvan, dan wordt sparen op je creditcard ongunstig. Sparen op een gewone spaarrekening is in zulke gevallen vaak voordeliger. Overboeken naar je betaalrekening kost dan geen geld en het aanhouden van een gewone spaarrekening is gratis.

Depositogarantiestelsel

Besluit je om op je creditcard te gaan sparen, dan is je spaargeld net zo veilig als op de bank. Tenminste, als de verstrekker van je creditcard valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Bij International Card Services (ICS), verstrekker van Mastercard en VISA, is dit het geval. ICS beschikt over een eigen bankvergunning en door het depositogarantiestelsel van ons land, is het spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd.