SecureCode & SafeKey

Verified by Visa, MasterCard SecureCode en American Express SafeKey

Betalingen die je in de winkel doet met je creditcard, zijn beveiligd met een pincode. Bij aankopen op internet kun je hier geen gebruik van maken. Creditcard verstrekkers als VISA, Mastercard en American Express doen er alles aan om misbruik van creditcards ook online te voorkomen. Deze creditcard verstrekkers hebben hiertoe een sluitend systeem ontwikkeld van geheime wachtwoorden en codes. VISA gebruikt voor haar systeem de naam Verified by Visa, terwijl Mastercard werkt met MasterCard SecureCode. American Express gebruikt voor haar beveiliging de American Express SafeKey.

Hoe werkt het?

De beveiligingssystemen berusten elk op hetzelfde principe. De houder van de creditcard maakt een wachtwoord aan dat wordt opgeslagen in het beveiligingssysteem. Wordt er online iets gekocht bij een webwinkel die op het systeem is aangesloten, dan wordt eerst om het wachtwoord gevraagd. Nadat de juistheid ervan door het systeem is vastgesteld, kan de transactie worden afgerond.

In Nederland biedt International Card Services (ICS) sinds kort een App aan die een e-Code genereert. Deze App kun je gebruiken bij online betalingen met je VISA Card of Mastercard. De e-Code wordt per transactie aangemaakt en is dus steeds uniek. Hij wordt ingevoerd in plaats van het wachtwoord dat voor Verified by Visa of MasterCard SecureCode wordt gebruikt. Het voordeel is dat je nu geen wachtwoord meer hoeft te onthouden.