Onterechte creditcard afboekingen

Een onterechte creditcard betaling terugboeken

Je krijgt het maandelijkse rekeningoverzicht onder ogen en stuit op een onterechte betaling. Misschien zegt de betaling jou niets en blijk je het slachtoffer te zijn van diefstal van je creditcard of fraude met jouw creditcardgegevens. Pak dan direct de telefoon en neem contact op met je creditcard aanbieder. Maar er kunnen ook andere onterechte betalingen op je rekeningoverzicht staan. Betalingen die zijn afgeboekt ten behoeve van een bedrijf waarmee je wel contact hebt gehad.

Wanneer kan een creditcard betaling onterecht zijn?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij de afboeking onterecht vindt. Zo kan er een betaling voor een product zijn afgeboekt die niet overeenkomt met de prijs waarvoor je het product had gekocht. Ook kan het zijn dat je na een online bestelling een beschadigd product hebt ontvangen. Inmiddels heb je dit teruggestuurd en je verwacht niet dat de aankoopprijs alsnog door de verkoper wordt geïncasseerd. Tenslotte is het ook nog mogelijk dat je het bestelde product helemaal niet hebt ontvangen. Je wilt natuurlijk niet betalen voor zo’n niet-ontvangen product. Ook tijdens je vakantie kunnen er dingen zijn misgegaan. De hotelovernachting die je op tijd had geannuleerd verschijnt toch op je rekeningoverzicht of de borg voor je huurauto wordt afgeschreven terwijl je de auto schadevrij had ingeleverd.

Standaard formulier met bewijsstukken opsturen

De hiervoor genoemde mogelijkheden waarbij iets fout is gegaan, zijn zeker niet uitputtend. In alle gevallen waarin er naar jouw mening een onterechte betaling op je rekeningoverzicht staat, kun je verzoeken de creditcardbetaling terug te draaien. Wel vragen de verstrekkers van creditcards je altijd om eerst zelf met de verkopende partij in contact te treden. Leidt dit niet tot het gewenste resultaat, dan vind je op de website van jouw creditcardverstrekker een formulier dat je kunt uitprinten en invullen. Deze formulieren dragen namen als ‘Verklaring betwiste transactie’ of ‘Terugdraaien Creditcardbetaling’. Wanneer je het formulier hebt ingevuld dien je dit ondertekend en voorzien van zoveel mogelijk bewijsstukken op te sturen naar het postadres van je creditcard maatschappij.

Snelle terugboeking bij tijdig ondernemen van actie

Heb je de terugbetalingsclaim met voldoende bewijzen onderbouwd, dan zal de creditcard maatschappij de betaling laten terugdraaien. Mocht de verkoper alsnog voldoen aan zijn of haar verplichtingen, of weerlegt deze verkoper met voldoende onderbouwing jouw claim, dan wordt de terugdraaiing weer ongedaan gemaakt.
Bekijk steeds tijdig je rekeningoverzicht. Terugdraaien van een betaling gaat het makkelijkst binnen veertien dagen na de datum van het rekeningoverzicht. Hierna duurt het een stuk langer. Meestal vervalt na dertien maanden elke mogelijkheid om bedragen uit je rekeningoverzicht te betwisten.