Juridische bijstand

Bij je creditcard is juridische hulp soms verzekerd

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je op vakantie gaat: juridische bijstand voor problemen tijdens je vakantie. Toch kan juridische hulp in het buitenland zeer welkom zijn wanneer je onverhoopt in de problemen raakt.

Rechtshulp in de doorlopende reisverzekering

Een voorziening voor het bieden van rechtshulp is één van de aanvullende producten die een creditcard aantrekkelijk maken. Meestal wordt de mogelijkheid van juridische bijstand aangeboden als onderdeel van een doorlopende reisverzekering die aan je creditcard gekoppeld is. Je vindt deze reisverzekering bij de wat duurdere creditcards voor privégebruik en bij verschillende zakelijke creditcards. De dekking voor juridische bijstand is vrij uitgebreid. Zo wordt over het algemeen rechtshulp geboden bij verhaal van schade door een ongeval, contractuele kwesties en strafvervolging.

Alsnog doorlopende reisverzekering koppelen

Ben je naar een doorlopende reisverzekering op zoek maar heb je al een VISA- of MasterCard waar deze niet aan gekoppeld is, dan kun je hem vaak afzonderlijk aan je creditcard toevoegen. Op de website van International Card Services (ICS) wordt dit voor VISA en MasterCard verzorgd. Je leest precies waarvoor de verzekering dekking biedt en je kunt kiezen voor een Europa- of werelddekking. Bovendien kun je hier lezen dat het voor de dekking niet nodig is dat je de vakantie met jouw creditcard hebt betaald.

Rechtsbijstand bij je huurauto

Een specifieke vorm van rechtsbijstand is het recht op juridische bijstand dat in een autorechtsbijstandverzekering zit opgenomen. Je gaat op vakantie en betaalt de huur van je auto met een wat betere creditcard van het type Gold. De kans is groot dat aan die creditcard een verkeersrechtsbijstandsverzekering voor je huurauto gekoppeld zit. Kom je nu door een ongeval met deze huurauto in de problemen, dan zorgt de verzekering voor een veilig stuk rechtsbijstand in het buitenland. Voor landen in Europa en rond de Middellandse Zee is de dekking vaak onbeperkt, terwijl buiten Europa de dekking meestal loopt tot maximaal 10.000 euro.

Beste dekking bij de duurdere creditcards

Ga je een creditcard aanvragen van American Express, VISA, Mastercard of een andere verstrekker, vergelijk dan vooraf de verschillende verzekeringen die bij deze creditcards worden aangeboden. Zo wordt de aanwezigheid van een (aanvullende) reisverzekering vaak bepaald door het ‘standaard’, ‘Gold’ of ‘Platinum’ karakter van de creditcard. Hetzelfde geldt voor het bestaan van een autorechtsbijstandverzekering voor je huurauto. Over het algemeen geldt: hoe duurder de gekozen creditcard, hoe uitgebreider de dekking van de bijbehorende verzekeringen. Speel jij het liefst op zeker en geniet je graag van een luxe gevoel, kies dan vooral niet voor een al te goedkope creditcard!