Hoe werkt een Creditcard?

Hoe werkt een creditcard?

Puilt jouw portemonnee misschien al uit van de bankpassen en creditcards, of wil je juist net met je eerste creditcard gaan beginnen? In beide gevallen is het handig om te weten hoe zo’n creditcard precies werkt.

Creditcard aanvragen bij bank of andere verstrekker

Bekende creditcardmaatschappijen zijn American Express, VISA en Mastercard. Zij verlenen aan bedrijven en instellingen een licentie om in hun naam een creditcard uit te geven. Meestal gaat het hierbij om banken, maar je kunt ook creditcards aanvragen bij winkelbedrijven, verzekeraars of bijvoorbeeld de ANWB.
Steeds komt het erop neer dat deze licentiehouders de creditcard uitgeven aan hun klanten. Die betalen voor het gebruik van zo’n kaart jaarlijks een bedrag. Dit bedrag varieert van rond de 12 euro tot enkele tientjes voor een wat luxere kaart. Geniet je graag van de (zeer) luxe kanten van het leven, dan kan dit ook. American Express, VISA en Mastercard verstrekken voor een kleine groep gebruikers ook zeer luxe kaarten, maar daarvoor ben je dan wel per jaar enkele honderden euro’s kwijt.

Verschil tussen creditcard en bankpas

Een creditcard verschaft je onbezorgd betaalgemak. Je kunt hem over de hele wereld gebruiken en je wordt bij het betalen niet beperkt door het saldo op je betaalrekening. De enige begrenzing vormt de maandelijkse bestedingslimiet die voor jouw kaart geldt.
Hierin schuilt ook het verschil met een gewone bankpas. Wanneer je daarmee betaalt wordt het bedrag direct van je bankrekening afgeschreven. We spreken in dat geval van een debetkaart. Een creditkaart daarentegen verschaft je bij het betalen krediet. In beginsel tot het einde van de lopende maand, maar als je het krediet later wilt aflossen kan dat ook.

Kredietverschaffing, gratis of tegen rente
Het verschaffen van krediet moet je als volgt zien. Wanneer je een betaling verricht in een winkel of online, wordt die door de creditcardmaatschappij gegarandeerd. Pas aan het einde van de lopende maand schrijft de bank of andere kaartverstrekker alle uitgaven van die maand in één keer van je rekening af. Dit kost jou niets extra, dus je genoot die maand een gratis krediet.
Had je vooraf afgesproken om je uitgaven gespreid over een langere periode terug te betalen, dan zal over de openstaande vordering rente in rekening worden gebracht. Grotere uitgaven kun je zo over meerdere maanden spreiden. Let wel op dat de rente op jaarbasis met circa 16 procent vrij hoog is.

Extra voordelen van een creditcard

Naast betaalgemak zonder zorgen, bieden creditcards ook allerlei andere voordelen. Bijvoorbeeld een aankoopverzekering die in duur kan variëren van drie maanden tot een heel jaar. Tijdens die periode is je aankoop automatisch verzekerd tegen verlies, diefstal of beschadiging.
Ook de betaalveiligheid is bij creditcards gegarandeerd. Wordt er toch een keer ten onrechte een bedrag bij je afgeschreven, dan draai je die onterechte betaling eenvoudig weer terug.

Ga je een creditcard aanvragen, kijk dan eerst even rond bij de diverse verstrekkers. Je kunt zo goed de verschillende CreditCards vergelijken. Voor Informatie over creditcards kun je ook terecht in één van onze andere artikelen.