Duurzame Creditcards

Duurzame Creditcards

De duurzame creditcard is relatief nieuw in Nederland, maar aan een opmars bezig. En dat is begrijpelijk, want met een duurzame creditcard lijkt er sprake van een ‘win-win’ situatie. Het kost je niets extra, maar bij elke transactie die je doet gaat er wél een bijdrage naar een duurzaam project dat aan je creditcard gekoppeld is. Is dat zo? Of is het gebakken lucht? En waarom zou je dan nog voor een ‘normale’ creditcard kiezen?

Hoe kan dat dan?

Hoe kan het eigenlijk dat het jou niks kost terwijl er wel een donatie aan het goede doel wordt gedaan? Dat heeft alles te maken met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het positieve imago dat creditcard maatschappijen graag willen uitstralen. Dit imago is niet altijd zo goed geweest en door andere duurzame projecten te steunen willen ze dit verbeteren. En het mes snijdt aan twee kanten natuurlijk, doordat veel mensen graag een duurzame creditcard willen hebben krijgt de creditcardmaatschappij meer klanten. En daar hebben ze graag een donatie voor over.

De Visa GreencardVisa Greencard

Met de Visa Greencard worden je aankopen automatisch CO2-neutraal gemaakt . Bij elke transactie met de creditcard worden volgens Visa door middel van een productcode door Visa bepaald hoe milieubelastend je aankoop is. Om je aankoop te compenseren worden er vervolgens bomen aangeplant of wordt er geïnvesteerd in duurzame energie. Klinkt te mooi om waar te zijn? Toch niet. Visa laat deze CO2 compensatie zelfs controleren door onafhankelijke partijen, onder andere PwC (voorheen PriceWaterhouseCoopers) en TNO. Het is dus geen verkooppraatje, je aankopen worden écht CO2 neutraal en je ontvangt hier maandelijks een overzicht van. Meer informatie vind je op de website van Visa Greencard.

De ASN creditcardASN Bank Visa card

De ASN bank is een bekende maatschappij-bewuste bank in Nederland. De bank is in 1960 is opgericht en al vanaf het begin staat een duurzame, rechtvaardige samenleving centraal. Dat vind je niet alleen terug bij de spaar- en belegginsproducten, maar ook bij de creditcard. Met de creditcard van de ASN bank ondersteun je met iedere transactie een goed doel. Sterker nog, 0,5% van alle uitgaven besteedt de ASN bank aan projecten die je zelf kunt selecteren. En daar hoe je niks extra voor te betalen. Ook deze belofte wordt extern gecontroleerd, in dit geval door KPMG. In het jaarverslag kun je alle teruglezen over de projecten die ondersteund worden. Bij aanvraag van de creditcard kun je kiezen uit vier thema’s “Vóór eerlijke handel“, “Vóór duurzame energie“, “Tegen kinderarbeid” en “Tegen wapenindustrie“. Meer informatie vind je op de site van de ASN bank.

Duurzame wereld

Zoals je ziet, genoeg opties om geld uit te geven én tegelijk bij te dragen aan een duurzamere wereld. En géén gebakken lucht, de organisaties die duurzame creditcards uitgeven worden extern gecontroleerd en brengen daar ook verslag van uit. Wat ons betreft wordt het dus tijd dat méér creditcards ‘groen’ gaan zodat het initiatief van deze eerste duurzame creditcards navolging krijgt.