Creditcardschuld & Boete

Je creditcardschuld te laat betalen kan een boete opleveren

Betaal jij je aankopen met een creditcard, dan maak je eigenlijk gebruik van een kredietfaciliteit. De creditcard maatschappijen zoals American Express, VISA en Mastercard schieten tijdelijk het geld aan je voor. Dit vormt een belangrijk onderdeel van hun service, maar het is logisch dat ze dit geld ook graag weer terugontvangen. Hiervoor bestaan vaste regels die in de algemene voorwaarden van de creditcard maatschappijen zijn vastgelegd.

De 21-dagen grens

Als gebruiker van een creditcard ontvang je maandelijks een rekeningoverzicht van je creditcard maatschappij. Hierop wordt het openstaande saldo van al je aankopen, geldopnames en andere kosten vermeld. Bij die andere kosten kun je denken aan de verplichte cardbijdrage, geldwisselkosten en transactiekosten. Het is makkelijk om vooraf af te spreken dat de creditcard maatschappij het openstaande saldo automatisch van je bankrekening mag incasseren. Je hebt er dan geen omkijken naar, mits je ervoor zorgt dat er voldoende geld op je rekening staat. Je kunt er ook voor kiezen je schuld aan de creditcard maatschappij elke maand handmatig te voldoen. In alle gevallen is het belangrijk dat de betaling binnen 21 dagen plaatsvindt.

Gespreid terugbetalen

Laat je de bedragen automatisch incasseren, dan doet de creditcard maatschappij dit meestal binnen 14 dagen na verstrekking van het rekeningoverzicht. Betaal je de bedragen handmatig, let dan goed op de grens van 21 dagen als uiterste termijn.
Nu kan het zo zijn dat je jouw American Express, VISA of Mastercard vooral gebruikt voor grote bedragen. Die wil of kan je niet in één keer van je bankrekening afhalen. Je betaalt zulke bedragen liever gespreid. Ook hiervoor bestaat bij de creditcards een regeling. Deze wordt de ‘Gespreid betalen faciliteit’ genoemd. Van deze faciliteit kun je alleen gebruik maken als je hem vooraf met de creditcard maatschappij bent overeengekomen. Technisch maak je in zo’n geval gebruik van een doorlopend krediet.

Rente bij benutten faciliteit

Kredietverstrekking is nooit gratis. Benut je de ‘Gespreid betalen faciliteit’ dan wordt er rente in rekening gebracht over het openstaande saldo op je rekeningoverzicht. Die rente is vrij pittig en ligt meestal boven de 1 procent per maand. Besluit je alsnog binnen 21 dagen te betalen, dan scheldt de creditcard maatschappij deze rente kwijt. Betaal je slechts een deel van het openstaande saldo binnen 21 dagen, dan wordt alsnog rente berekend over het gehele oorspronkelijke saldo op je rekeningoverzicht. Als vertrekpunt voor deze rente wordt de datum genomen waarop je de uitgaven deed.

Boete bij te laat betalen

Een probleem ontstaat als je het openstaande saldo op je rekeningoverzicht niet (geheel) binnen 21 dagen terugbetaalt, terwijl je geen ‘Gespreid betalen faciliteit’ bent overeengekomen. In dat geval krijg je een boete van de creditcard maatschappij. Die boete is stevig en bedraagt 1 of 2 procent van het openstaande saldo dat op je rekeningoverzicht staat. Betaal je het openstaande saldo plus de boete ook de volgende maand niet terug, dan wordt je creditcard geblokkeerd. Zolang je het openstaande saldo niet hebt terugbetaald, wordt aan jou vertragingsrente in rekening gebracht. Betaal je alsnog je schuld plus bijgeschreven boetes, dan kun je vragen om je kaart te deblokkeren. Soms moet hiervoor eerst je financiële situatie opnieuw worden beoordeeld.

Creditcard zonder schuld of boete? PrePaid Creditcard!

Ben je bang dat je een eventuele schuld niet kunt aflossen of wil je 100% zeker geen boete, kies dan voor een prepaid creditcard. Een prepaid creditcard heeft alle voordelen van een ‘normale’ creditcard, maar geen van de nadelen. Het grote verschil is dat je een prepaid card zelf oplaadt, bijvoorbeeld via iDEAL. Het bedrag dat jij op je card zet is direct je bestedingslimiet. Je neemt dus geen lening en krijgt daardoor geen creditcardschuld.