Creditcard phishing

Laat je de geheime creditcard gegevens niet ontfutselen

Het betaalgemak dat je hebt met een creditcard, is ook criminelen niet ontgaan. Geregeld duiken er berichten op over identiteitsdiefstal door criminelen die met succes naar creditcard gegevens visten. Het hengelen naar gegevens via internet wordt meestal aangeduid met de Engelse naam: Phishing.

Hoe werkt een phishing bericht

De hengelaars naar gegevens gaan geraffineerd te werk. Ze maken gebruik van allerlei communicatiemethoden. Vissen naar gegevens kan per e-mail, maar wordt soms ook gedaan per sms. Daarnaast tuigen criminelen complete namaak-websites op, om het slachtoffer te misleiden. In veel gevallen wordt er aan je gevraagd om op een link te klikken. De reden die hiervoor wordt gegeven klinkt soms indrukwekkend, maar is uiteraard verzonnen. Vaak wordt een probleem met je account voorgewend of wordt gewezen op beveiligingsperikelen.  Heb je op de link geklikt, dan kom je terecht in een misleidende omgeving. Hier wordt meestal naar je gegevens gevraagd, vaak door een verzoek om met je beveiligingscodes in te loggen. Phishing-berichten worden soms zelfs gevolgd door een telefoontje. Zo brutaal kunnen deze criminelen zijn.

Voorzichtig met bijlagen

Let bij een e-mailbericht ook altijd op meegezonden bijlagen. Open ze niet maar laat je virusscanner erop los. Vaak bevatten dergelijke bijlagen programma’s die zullen proberen wachtwoorden en andere inloggegevens te onderscheppen. Bijvoorbeeld als je nietsvermoedend aan het telebankieren bent.

E-mail, sms of telefoon: verzoek om gegevens altijd fout!

Het is van groot belang om te bedenken dat een bank of andere verstrekker van creditcards nooit via e-mail, sms of telefoon om inloggegevens of andere codes zal vragen. Wanneer je toch zo’n verzoek ontvangt,  moet je hier dus niet op reageren. Wel is het zinvol om je bank of andere creditcardverstrekker op de hoogte te brengen van het nepbericht. Er kan dan gelijk actie worden ondernomen om meer slachtoffers te voorkomen.