Phishing creditcard

Phishing creditcard2

Hoe goed je ook op let, iedereen kan slachtoffer worden van creditcard fraude.

Bij phishing probeert een internetcrimineel persoonlijke informatie of inloggegevens los te peuteren door zich voor te doen als een bank of instantie. Dit gebeurt via e-mail, telefoon, SMS en soms ook met brieven.

Bij het vermoeden van phishing moet direct de bank of creditcard maatschappij op de hoogte gesteld worden. Verder zijn er een aantal manieren om phishing creditcard fraude te herkennen.

Wat is phishing precies?

Wat is phishing? Internetcriminelen vissen op persoonlijke gegevens zoals inlogcodes om fraude te kunnen plegen. Dit gebeurt veelal via e-mail of telefoon.

Herkennen phishing voorbeelden

In een phishing mail wordt bijvoorbeeld gesproken over creditcard aanvragen. Via een link in de e-mail komt de consument op een website die lijkt op die ING Bank, American Express of VISA. Dit is echter een nep website waarop wordt gevraagd om inloggegevens. Door die in te vullen, krijgt de internetcrimineel toegang tot de inlogcodes. Het gevolg is phishing creditcard fraude, waarbij geld kan worden verduisterd.

Bij phishing via de telefoon doet de fraudeur zich voor als medewerker van de bank om op die manier aan gegevens te komen.

Herkennen phishing malware

Een andere vorm van phishing creditcard fraude is via malware. Via een virus proberen criminelen de computer binnen te komen. Ook dit gebeurt vaak via het klikken op een link in een e-mail. Als de computer net goed beveiligd is met antivirussoftware of een firewall, zal de malware, ook wel een trojan virus genoemd, zich installeren op de computer.

Zo kan de internetcrimineel toegang krijgen tot persoonlijke bankgegevens. Het gevaarlijke aan deze vorm van phishing creditcard fraude is dat de consument het vaak niet door heeft.

Hoe herken ik phishing?

Hoe herken ik phishing is een veelgestelde vraag van veel mensen. Op het eerste gezicht lijkt dat soms lastig want e-mails kunnen er best authentiek uitzien. Toch zijn er dingen om op te letten. Zo zal een phishing e-mail sneller in de spamfilter terecht komen.

Slordig taalgebruik

Lees een phishing mail goed door want vaak wijkt het taalgebruik af van dat van de bank of creditcardmaatschappij.

Phishing creditcard1

Naast creditcardfraude is identiteitsdiefstal ook veel voorkomend.

Geen persoonlijk bericht

Een bericht van de creditcardmaatschappij of bank heeft altijd een persoonlijke aanhef. Een e-mail met bijvoorbeeld ICS phishing heeft die niet. Daarnaast is aan het e-mail adres van de afzender te zien dat het niet gaat om een daadwerkelijk bericht van, in dit voorbeeld, ICS.

Spoed

Het is waarschijnlijk ook phis hing wanneer de e-mail spreekt van spoed, omdat creditcard anders wordt geblokkeerd.

Veilige websites

Vaak verraden de links in e-mails een hoop. Een veilige website is er een met een URL die groen kleurt en aan het begin ‘https’ met een groen slotje. Bij een malware website zullen deze veiligheidskenmerken er niet zijn.

Word zelf geen slachtoffer!

De beste bescherming tegen phishing creditcard fraude is om alert te zijn op de eerder genoemde voorbeelden. Verstrek nooit persoonlijke gegevens. Bel bij twijfel over een bericht van de bank of creditcard aanbieder direct op.

Klik niet op verdachte links en geef geen antwoord op vragen waarbij persoonlijke gegevens moeten worden gegeven. Laat ook pinpassen en creditcards niet slingeren. Een slimme fraudeur zal hier ook mee uit de voeten kunnen zonder pincode. Check regelmatig bankafschriften of er geen vreemde afschrijvingen zijn.

Installeer goede antivirussoftware

Zorg dat er goede antivirussoftware is geïnstalleerd op alle computers. Dit maakt de kans op een malware besmetting kleiner. Juist omdat dit een ongemerkte vorm van fraude is, is het belangrijk hier goed tegen beschermd te zijn.

Wat te doen als phishing is gelukt?

Of het nu gaat om phishing via de bank, American ExpressVISA of Mastercard, ga dit altijd direct rapporteren. Qua schadevergoeding zal de bank of creditcard maatschappij elke situatie individueel bekijken. Wat dan helpt is een proces verbaal dus doe ook altijd aangifte bij de politie!

Een goede bescherming tegen phishing kan meetellen voor de bank bij een schadevergoeding, dus maak het internet criminelen sowieso niet te makkelijk.

ICS phishing rapporteren

Ga altijd ICS phishing rapporteren. Dan kunnen creditcards en bankpassen meteen geblokkeerd worden. Bij ICS kan verder een betwistingsformulier ingevuld worden. Zo beoordeelt de creditcard aanbieder of sprake is van ICS phishing.

Ook bij phishing bij ING Bank is direct melden belangrijk. ING stuurt vervolgens een schadeformulier. Deze wordt ingevuld en teruggestuurd naar de bank met een proces verbaal van de politie.

ING zal op basis hiervan beslissen over een schadevergoeding. Mogelijk rekent de bank wel een eigen risico van € 150, als blijkt dat de consument zichzelf niet zo goed tegen phishing heeft beveiligd.

Veiligheid creditcard

De veiligheid van een creditcard staat altijd voorop bij de creditcardmaatschappijen. Door het risico op phishing lijkt een creditcard aanvragen minder aantrekkelijk. Toch is een creditcard veilig, zeker wanneer goed wordt gelet op de signalen om fraude te herkennen. Een creditcard is misschien wel het veiligste betaalmiddel dat je online kunt gebruiken. 

Photo #1 from Flickr.com licensed under creative commons

Photo #2 from Flickr.com licensed under creative commons

Online Creditcard Aanvragen

American Express Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Card Aanvragen

ANWB Creditcards – Nu met 50% Korting

ANWB Creditcards met 50% korting

MasterCard Classic Card


VISA World Card


Laatste nieuws

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard

10/08/2020

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een creditcard In steeds meer portefeuilles vinden we va

Gratis creditcards worden steeds populairder

10/08/2020

Gratis creditcards worden steeds populairder Een gratis creditcard is erg handig voor het doen van