Fraude verzekering

Tegen Fraude met creditcard goed verzekerd

Voor alle betalingen met je creditcard, ben je automatisch verzekerd tegen fraude. American Express, VISA, Mastercard en andere creditcard verstrekkers beschermen je hierbij. Je kunt elk bedrag dat ten onrechte op je rekeningoverzicht staat laten terugboeken. Dit geeft met recht een veilig gevoel.

Betaling zonder pincode

In de Nederlandse winkels gebruik je bij een creditcard betaling steeds vaker je pincode. Toch is dit wereldwijd nog lang niet altijd zo. Het opgeven van je creditcard nummer en het eventueel zetten van je handtekening zijn dan voldoende om een betaling te laten plaatsvinden. Deze wijze van betalen is tamelijk fraudegevoelig. Is de wederpartij onbetrouwbaar, dan kan hij of zij je creditcard nummer nogmaals gebruiken of dit nummer doorsluizen naar een andere partij. Ook betalingen die je op internet doet kunnen in meer of mindere mate beveiligd zijn.

Chargeback regeling

Heb je op een weinig beveiligde wijze betaald, dan is het verstandig om je rekeningoverzicht extra zorgvuldig te bekijken. Signaleer je een verdacht bedrag, dan kun je zo’n betaling via je creditcard verstrekker laten terugdraaien. Je bent zo tegen creditcardfraude verzekerd. De regeling waarvan je gebruik maakt wordt de ‘Chargeback regeling’ genoemd. Volgens vaste regels dien je een verzoek in bij je creditcard verstrekker en deze geleidt dit door naar de verantwoordelijke tegenpartij. Het formulier voor zo’n actie kun je eenvoudig downloaden van internet.

Reageer binnen twee weken

Het is verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Reageer je binnen twee weken na ontvangst van je rekeningoverzicht, dan wordt het bedrag meestal direct teruggeboekt. Blijkt terugboeking achteraf toch niet terecht, dan wordt dit gecorrigeerd. Reageer je pas als er al twee weken zijn verstreken, dan moet je op terugboeking wachten tot vaststaat dat het bedrag werkelijk ten onrechte in rekening was gebracht.

Misbruik na diefstal of verlies

Tot zover de betalingen waarbij buiten jouw medeweten en schuld misbruik werd gemaakt van je creditcard gegevens. Je creditcard bevindt zich in deze gevallen gewoon in je portemonnee.
Maar misbruik kan ook ontstaan doordat jouw creditcard wordt gestolen of na verlies wordt gebruikt door een oneerlijke vinder. Om ook dan goed ingedekt te zijn tegen schade stellen American Express, VISA, Mastercard en andere verstrekkers enkele eisen aan jou. De belangrijkste is het geheimhouden van je pincode en andere beveiligingscodes en het veilig bewaren van je creditcard. Daarnaast moet je verlies en diefstal van creditcard en/of geheime codes direct melden. Heb je aan deze eisen voldaan, dan loop je geen risico. In andere gevallen komt de schade voor je eigen rekening.

Extra beveiliging op internet

Creditcards zijn de laatste jaren steeds veiliger geworden. Voor het betalen in winkels wordt steeds vaker de pincode gebruikt. Ook in veilig betalen op internet is veel geïnvesteerd. De driecijferige CVV-code op de achterkant van de creditcard is toegevoegd. Bekend zijn ook de MasterCard SecureCode en Verified by Visa. Ze werken met een uniek wachtwoord dat je zelf instelt. In steeds meer gevallen moet dit bij betaling op internet worden gebruikt. Het maakt fraude praktisch onmogelijk. Met de doorbraak van de smartphone is bovendien een nieuwe app ontwikkeld. Deze zorgt voor nog meer betaalgemak. Heb je hem eenmaal op je telefoon geïnstalleerd, dan genereert hij bij elke creditcard betaling een unieke e-Code. Je hoeft dan nooit meer een wachtwoord te onthouden en kunt het dus ook nooit meer vergeten!