Bankonafhankelijke creditcard

Bankonafhankelijke creditcard

Dagelijks heb je te maken met een groot aantal reclame uitingen voor creditcards. Duik je daar wat dieper in, dan valt op dat de bedrijven die een creditcard aanbieden nogal van elkaar verschillen. Bouwmarkt Gamma en hotelketen Van der Valk bieden bijvoorbeeld aan iedereen een eigen creditcard aan. Maar ook de ANWB doet dit, de Bijenkorf en zelfs automerk Mercedes. Ook ING, Rabobank en ABN AMRO geven eigen creditcards uit. Al deze creditcards zijn naast de naam van het verstrekkende bedrijf getooid met het logo van VISA of van Mastercard. Denk je dat je het begrepen hebt, dan valt je oog ineens op de Mastercard en VISA Card van ICS. En dan heb je natuurlijk ook nog de uitgebreide reeks creditcards van American Express.

Via de bank, bankonafhankelijk en co-branding

Hoe zit dat nu eigenlijk met al die organisaties waar je voor het aanvragen van een creditcard terecht kunt? Een belangrijke scheiding ligt tussen creditcards die uitgegeven worden via een bank en creditcards die bankonafhankelijk zijn. Die bankonafhankelijke creditcards worden uitgegeven door zogenaamde bankonafhankelijke instanties. Zij doen dit soms rechtstreeks maar ook vaak via een bedrijf als de ANWB of de Bijenkorf op basis van co-branding.

De koppeling aan je betaalrekening

Wat is nu het verschil tussen creditcards van VISA en Mastercard die uitgegeven worden via een bank en bankonafhankelijke creditcards van VISA en Mastercard? Het antwoord is eenvoudig: Een creditcard die uitgegeven wordt via een bank, is gekoppeld aan het betaalpakket van die bank. Hij zit dus automatisch vastgeklonken aan de betaalrekening dat bij dit betaalpakket hoort. Een bankonafhankelijke creditcard van Mastercard of VISA vraag je rechtstreeks aan bij International Card Services (ICS) of Laser Cards of via een omweg bij een aangesloten bedrijf op basis van co-branding. De creditcards van VISA en Mastercard die zo worden uitgegeven, mag je koppelen aan de betaalrekening van je eigen keuze. Het maakt dus niet uit bij welke bank jij zit. Bovendien kun je met zo’n creditcard gewoon overstappen naar een andere betaalrekening als dit jou beter uitkomt.

American Express en je betaalrekening

‘Maar hoe zit het dan bij American Express?’, zal jij je afvragen. Voor wat betreft de keuze van de betaalrekening werkt een creditcard van American Express net zoals elke andere bankonafhankelijke creditcard. Vraag je dus een creditcard aan bij deze kaartverstrekker, dan mag je hem koppelen aan de betaalrekening van jouw eigen keuze.
Het verschil tussen American Express, VISA en Mastercard ligt vooral in de wijze waarop zij hun cardservices uitvoeren. American Express opereert vanuit een rechtstreekse band met de klant, terwijl Mastercard en VISA gebruik maken van een tussenorganisatie als ICS of Laser Cards. American Express heeft hierdoor als creditcard verstrekker eigen regels, een uitgebreid loyaliteitsprogramma en een bijzonder goede service.

Waarom creditcards op basis van co-branding?

Creditcards die uitgegeven worden op basis van co-branding vormen een service en reclame uiting van het uitgevende bedrijf. Soms bevatten ze voorwaarden die in gunstige zin afwijken van vergelijkbare creditcards van Mastercard of VISA. Bovendien kunnen ze tot extra klantenbinding leiden, bijvoorbeeld door een puntenspaarsysteem of door aan de creditcard gekoppelde kortingsacties. Voor ICS en Laser Cards vormen deze bedrijven een welkom extra afzetkanaal waarlangs zij hun creditcards kunnen uitgeven.