Creditcard Informatie

Algemene creditcard informatie

Er bestaan in Nederland een groot aantal creditcards. Ze worden uitgegeven door banken, creditcardmaatschappijen, maar ook door bijvoorbeeld merken, winkelketens en clubs. In principe werkt een creditcard altijd hetzelfde: je gaat naar een winkel en je koopt een product, je voert je card in, je pincode en je krijgt via de betaalterminal een akkoord.

De Dinersclub

Het ontstaan van de creditcard wordt toegeschreven aan de oprichters van Dinersclub, de eerste creditcard uit 1950. Na een diner in een restaurant had de gastheer geen geld bij zich en gaf als tegoed zijn visitekaartje met zijn handtekening. Hiermee bedacht hij dat dit een systeem zou kunnen zijn om te betalen zonder contant geld te hoeven meenemen. In het begin waren het de gegoede burgers die in het bezit waren van creditcards en deze vrijwel uitsluitend voor het betalen in de horeca gebruikten. Later werden andere cards ontwikkeld door banken en werd het accepteren van deze cards steeds wijder verbreid.

Veiligheid

Betalen met een creditcard is veilig, zowel online als offline. Een betaling is vrijwel altijd te herleiden naar de ontvanger. Daarbij hebben de creditcardmaatschappijen heel veel aandacht geschonken aan veilig betalen. Een aantal van de veiligheidsmaatregelen zijn:
– De CVC of CVV code, dit is een unieke code die genoteerd staat aan de achterzijde van de creditcard,
– Jouw persoonlijke creditcard pincode,
– Een door jou zelf ingesteld wachtwoord op de website van de creditcardmaatschappij voor gebruik op internet.

Het betalingsverkeer van creditcards wordt door de creditcardmaatschappijen nauwlettend gemonitord. Een valse betaling wordt vaak al snel na de transactie gevonden, de cardhouder wordt hierover direct in kennis gesteld. Dat kan door de card tijdelijk te blokkeren en de creditcardhouder te sms’en om de maatschappij te bellen.

Kosten, krediet en bestedingsruimte

Het krediet (oftewel de limiet of bestedingsruimte) is meestal een bedrag van 2.500 EUR. Deze limiet kun je verhogen of verlagen. Met een creditcard kan een aanschaf worden gedaan of contact geld worden gepind. In de meeste gevallen wordt het bedrag dat je met je creditcard hebt uitgeven één keer per maand van je gekoppelde betaalrekening afgeschreven.

Het is ook mogelijk het bedrag dat je met je creditcard hebt uitgegeven in delen terug te betalen. Dit moet dan met bijvoorbeeld minimaal 2,5% van het uitstaande bedrag, met een minimum van 20,00 EUR per maand. Hierbij wordt wel rente in rekening gebracht. Deze rente wordt berekend over het volledig uitstaande saldo, vanaf het moment van besteding tot de factuurdatum in werkelijke rentedagen. De rente is relatief hoog, in sommige gevallen betaal je 16% effectieve rente over een jaar.
Om in aanmerking te komen voor een dergelijke betaalwijze, dient de cardhouder zijn of haar financiële gegevens te overleggen. Vaak kan dit via de website van de betreffende creditcardmaatschappij.

Omdat er in Nederland een goed betaalsysteem bestaat, gebruiken de meeste Nederlanders een pinpas van hun bank. Deze pinpassen werken meestal in vrijwel heel Europa. In Amerika is het gebruik van creditcards vergelijkbaar met de Nederlandse pinpas, vaak kan daar alleen met het nummer van de card worden betaald.

Een creditcard is ontwikkeld om te betalen in winkels, hotels en restaurants. Eigenlijk niet om direct geld mee op te nemen. Dit kan uiteraard wel met een creditcard, maar de kosten hiervan zijn hoog. Meestal wordt er voor een cash opname 4% van het opgenomen bedrag berekend, terwijl bij een aantal cards een startbedrag van 4,50 EUR in rekening wordt gebracht. Een aanschaf in een winkel, bijvoorbeeld van een paar schoenen, wordt niet extra belast en zo’n aankoop is vaak ook nog eens voor 180 dagen verzekerd. Dit kan extra interessant zijn bij een grotere aankoop zoals een laptop.

Een creditcard kan meerdere extra opties hebben, zoals een verzekering bij reisvertraging, als je koffer niet is aangekomen of de borg voor het huren van een auto. Vrijwel iedere autoverhuurder vraagt om een creditcard, hiermee kan de borg op de card worden gereserveerd. Je betaalt dan pas bij inlevering van de auto het huurbedrag met diezelfde creditcard.
Een andere optie is het reserveren van een hotelkamer. Als het hotel je creditcardgegevens heeft, houden ze vaak je kamer langer vast. Betaling is dan namelijk verzekerd.

Betalen met een creditcard in het buitenland gebeurt altijd in de plaatselijke valuta. Een aankoop in Thailand betaal je in Bath, deze worden tegen een aantrekkelijk tarief omgerekend naar de Euro. Vaak is dit een opslag van circa 2% op de wisselkoers.

Prepaid Creditcard

Sinds kort bestaat ook het Prepaid Creditcard systeem. Hierbij stort de cardhouder vooraf een bepaald bedrag bij de creditcardmaatschappij. Dit vormt dan gelijk het saldo maar ook het limiet van de card. Gemakkelijk voor iedereen die geen card kan krijgen of geen krediet wil. Een Prepaid Creditcard werkt dus ongeveer hetzelfde als een Prepaid simkaart voor je telefoon. Lees meer informatie in ons artikel over Prepaid Creditcards.

Meer bestedingsruimte en extra opties

Er zitten allerlei verschillen in de cards onderling, kijk dus altijd naar de voorwaarden van de card. Het is tevens mogelijk een card te krijgen met speciale opties. Deze cards, zoals de Goldcard of Platinumcard, hebben een hogere bestedingslimit en andere verzekeringen zoals bijvoorbeeld een volledige doorlopende reisverzekering.
Om te bepalen welke creditcard het beste bij je past kun je gebruik maken van ons overzicht. Hier kun je direct alle creditcards vergelijken.